Svet

Francuski farmeri u sve većem sukobu sa Makronom: Nastavljaju se protesti i blokade

Demonstranti zahtevaju više finansijske podrške za troškove koje nameću ekološka pravila Evropske unije, kao i smanjenje regulacije njihovih svakodnevnih operacija
Francuski farmeri u sve većem sukobu sa Makronom: Nastavljaju se protesti i blokadewww.globallookpress.com © Panoramic/Keystone Press Agency

Francuski farmeri nastavili su da blokiraju glavne puteve širom zemlje  zahtevajući od vlade predsednika Emanuela Makrona hitno smanjenje troškova i regulacija.

U oblastima na jugu, pre svega oko Bordoa i Liona, i dalje se dešavaju najveći poremećaji budući da traktori i poljoprivredna vozila blokiraju glavne autoputeve, prenosi Blumberg. 

"Poljoprivrednici iz većine regiona planiraju akcije kako bi u narednim danima poremetili saobraćaj širom zemlje", rekao je šef sindikata FNSEA Arno Ruso.

Demonstranti zahtevaju više finansijske podrške za troškove koje nameću ekološka pravila Evropske unije, kao i smanjenje regulacije njihovih svakodnevnih operacija. Takođe se bore i sa uticajem inflacije na cene energenata i goriva.

"Fitilj je upaljen i farmeri mogu da isprate akciju do kraja – nema osećaja povlačenja", rekao je Ruso televiziji Frans 2.

Protesti u Francuskoj odražavaju slične napetosti širom Evrope, uključujući i Nemačku i Holandu, zbog smanjenja subvencija i usvajanja evropskih zakona za zaštitu životne sredine, ocenjuje "Blumberg".

"Tražio sam od vlade da bude u potpunosti mobilisana kako bi pružila konkretna rešenja za vaše poteškoće", saopštio je Makron u utorak.

Ruso je rekao da će FNSEA kasnije u sredu objaviti listu od oko 40 preciznih zahteva za rešavanje 20 godina mera. 

"Ljudi su ponosni na to gde žive i šta proizvode, i zbog toga su ljuti. Potpuno smo odlučni i moramo postići rezultate", rekao je šef sindikata FNSEA Ruso. 

image