Svet

Za sve je kriv Džo: Britanska vlada krivi Bajdena za blokiranje postbregzit trgovinskog sporazuma

Administracija Džozefa Bajdena ne koristi sporazume o slobodnoj trgovini, objasnila je britanska ministarka
Za sve je kriv Džo: Britanska vlada krivi Bajdena za blokiranje postbregzit trgovinskog sporazumaGetty © Drew Angerer / Staff

Britanska ministarka trgovine Kemi Badenok optužila je američkog predsednika Džozefa Bajdena da je blokirao postbregzit trgovinski sporazum između Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država.

Badenok je poručila i da britanska vlada, nakon izlaska iz Evropske unije, nije uspela da ispuni svoj cilj potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini (FTA) sa 80 odsto ostatka sveta i da je razlog tome protivljenje Bele kuće.

"Najveća stvar koja je uticala na to da ne postignemo taj cilj bila je promena administracije sa predsednika Trampa na predsednika Bajdena", rekla je ona, prenosi "Telegraf".

Uprkos tome što bi sporazum o slobodnoj trgovini između SAD i Britanije koristio građanima obeju zemalja, a verovatno čak i favorizovao američku industriju i radnike, Badenok kaže da je Bajdenova administracija umesto toga izabrala da se bavi trgovinom manjeg obima i potpisivanjem pojedinačnih sporazuma.

"Vodili smo pregovore sa SAD o sporazumu o slobodnoj trgovini, ali onda se administracija promenila i Bajdenova administracija jednostavno ne sklapa sporazume o slobodnoj trgovini. Ono što su u osnovi rekli je da ni sa kim ne sklapaju sporazume o slobodnoj trgovini", objasnila je ministarka.

"To je njihova strategija. Oni ne koriste sporazume o slobodnoj trgovini", dodala je ona.

image