Svet

Prvi kontingent ruske vojske stigao u Burkinu Faso

Važno je napomenuti da će ruske trupe takođe obavljati zadatke koje je do sada obavljao kontingent francuske vojske, koji je proteran promenom vlasti u regionu
Prvi kontingent ruske vojske stigao u Burkinu Fasowww.globallookpress.com © MOD Russia

Prvi kontingent od 100 pripadnika Oružanih snaga Ruske Federacije, zajedno sa naoružanjem i vojnom opremom sleteo je danas u Uagadugu, glavni grad Burkine Faso. Očekuje se da će u bliskoj budućnosti u ovoj afričkoj državi biti stacionirano oko 300 vojnika ruske vojske.

Sletanjem prvog kontingenta započeto je raspoređivanje tzv. Afričkog korpusa Ministarstva odbrane RF, koji će zameniti privatne vojne kompanije koje su do sada obavljale zadatke u Africi. Jedinice ruske vojske će pored Burkine Faso, biti stacionirane u još četiri države regiona Sahel: Libiji, Maliju, Nigeru i Centralnoafričkoj Republici.

Raspoređivanje ruskih trupa dogovoreno je tokom posete zamenika ministra odbrane RF, general-pukovnika Junus-Bek Jevkurova nabrojanim zemljama, koji će nadgledati rad Afričkog korpusa. Važno je napomenuti da će ruske trupe takođe obavljati zadatke koje je do sada obavljao kontingent francuske vojske, inače proteran promenom vlasti u regionu.

U zadatke ruskih vojnika, između ostalog, spada obuka afričkih kolega i obezbeđivanje najviših državnih zvaničnika poput Ibrahima Traorea, predsednika Burkine Faso na koga je već pokušano nekoliko atentata. Pored toga, pripadnici Vojske RF biće zaduženi za čuvanje auto-puta koji povezuje Uagadugu sa glavnim gradom Malija – Bamakom, inače jednim od najopasnijih puteva na svetu na kom su prisutni razni militanti i kriminalne bande.

Osim u ovih pet zemalja, moguće je da će doći i do sličnog raspoređivanja unutar Čada, budući da se ruski predsednik Vladimir Putin danas sastao sa predsednikom ove afričke države Mahmatom Idrisom Debijem. Nakon sastanka saopšteno je da su dvojica lidera razgovarali o razvoju bilateralnih odnosa i dogovorili potpisivanje niza ugovora.

Predsednik RF dodao posebnu pažnju posvetio je borbi koju vlasti Čada vode protiv terorističkih grupa, naglasio činjenicu da je situacija trenutno stabilna i obećao da će Rusija ovu stabilnost promovisati na svaki mogući način.

image