Svet

Tramp upozorava donatore Niki Hejli: Svako ko da novac "pilećem mozgu" biće izbačen iz mog kampa

Bivši predsednik SAD upozorio donatore sa Volstrita da će im biti "trajno zabranjen pristup MAGA kampu" ako nastave da finansiraju njegovu poslednju rivalku u Republikanskoj partiji
Tramp upozorava donatore Niki Hejli: Svako ko da novac "pilećem mozgu" biće izbačen iz mog kampaGetty © Mark Wilson / Staff

Favorit za republikansku predsedničku nominaciju Donald Tramp upozorio je donatore Niki Hejli da će im biti "zabranjeno" ulazak u njegov "MAGA (Učinimo Ameriku ponovo sjajnom) kamp" ako nastave da daju dalje doprinose kampanji bivše ambasadorke SAD u UN, naročito posle dve uzastopne pobede Trampa na unutarstranačkim izvorima GOP-a.

Tramp, koji je oduvao rivale u Ajovi i potom Nju Hempširu, zacementirao je svoj status apsolutnog favorita za predsedničku nominaciju republikanaca, a Hejli – koja je bila njegov glavni rival – je nazvao "varalicom" kojoj nedostaje prava baza podrške u stranci.

Iako je izgubila i u Ajovi i u Nju Hempširu, Hejli – koja je potrošila desetine miliona dolara na reklamiranje, duplo više od Trampa – poručila je da će nastaviti kampanju u Južnoj Karolini čija je guvernerka bila od 2011. do 2017.

"Svako ko da 'doprinos' pilećem mogzu, od ovog trenutka pa nadalje, biće trajno zabranjen iz MAGA kampa", poručio je Tramp na svojoj društvenoj mreži "Istina", aludirajući na Hejli, pa je istakao: "Ne želimo ih i nećemo ih prihvatiti, jer UVEK stavljamo Ameriku na prvo mesto!"

Trampova pretnja mogla bi da utiče na neke milijardere koji podržavaju Hejli, naročito posle poraza u prva dva kruga unutarstranačkih izbora koji, praktično, znače da je ispala iz trke.

Ken Langon, suosnivač američkog maloprodajnog lanca "Houm depo", rekao je prošle nedelje za "Fajnenšel tajms" da će sačekati rezultate iz Nju Hempšira pre nego što da "veliki poklon" Helinoj kampanji, naglasivši da ne želi da "baci novac u pacovsku rupu".

Rid Hofman, milijarder, suosnivač "LinkedIna" koji je dao šestocifrenu sumu za Hejli, zatvorio je svoj novčanik, kaže osoba koja je upoznata s situacijom.

"Da bih prikupio više novca za guvernerku Hejli, morao bih da vidim način na koji će ona pobediti na predizborima", rekao je Dmitrij Melhorn, strateg i Hofmanov savetnik. "To je bilo moguće ako je osvojila Nju Hempšir, ali sada to ne vidim", istakao je on.

Donatore je Hejli privukla zbog oštrih spoljnopolitičkih stavova, poruka o abortusu i potencijala da se suprotstavi Trampu, ali se ispostavilo da to nije dovoljno da privuče i glasove Amerikanaca.

image