Svet

Upoznajte Hansjerga Visa: Da li je švajcarski milijarder iz Vajominga "novi Soroš"?

Njegovo bogatstvo godinama se provlači kroz liberalni ekosistem, čak i kada su demokrate osudile upotrebu mračnog novca u američkoj politici koji omogućava politički aktivnim grupama da štite identitet donatora
Upoznajte Hansjerga Visa: Da li je švajcarski milijarder iz Vajominga "novi Soroš"?© The Wyss Foundation and Oceana/Wikipedia

Hansjerg Vis (88) je švajcarski milijarder koji živi u Vilsonu u Vajomingu. Donirao je mnogo novca u SAD i bio dovođen u vezu sa direktnim uticajem na političku kampanju u Americi.

"Blumberg" donosi izveštaj na osam strana kome je cilj da demistifikuje "bauka američke desnice".

"Donator-influenser poput Visa, dugogodišnji pokrovitelj ciljeva vezanih za životnu sredinu i zdravstvenu zaštitu, ima malo poznatih veza sa Sorošem, osim zajedničkog programa zaštite životne sredine. Ali, njegovo bogatstvo se godinama provlači kroz liberalni ekosistem, čak i kada su demokrate osudile upotrebu mračnog novca u američkoj politici, koji omogućava politički aktivnim grupama da štite identitet donatora. Sa druge strane, njegova politika, bogatstvo i strano poreklo neizbežno podstiču poređenja sa Sorošem", navodi list.

Niko ne osporava da Vis "ima mnogo novca za davanje".

"Blumbergov" indeks milijardera pokazuje da osnivač "Sintes holdingsa", proizvođača medicinskih uređaja i suvlasnik britanskog FK Čelsi, Vis vredi više od 10 milijardi dolara, tri milijarde dolara više od Soroša. Švajcarac je prodao "Sintes holdings" kompaniji "Džonson & Džonson" za 19,7 milijardi dolara u gotovini 2012. godine.

Prema analizi poreskih prijava "Blumberga", Visova filantropija sa sedištem u Vašingtonu, "Vis Fondejšn", od 2016. godine donirala je više od 807 miliona dolara u SAD, uglavnom u ekološke svrhe.

Tokom istog perioda, ogranak fondacije za zagovaranje i lobiranje, "Berger Ekšn Fund", dao je više od 343 miliona dolara liberalnim grupama, među kojima su one koje se bore protiv republikanskih napora da preuzmu izborne okruge i finansiraju demokratski Odbor za političku akciju.

Savezni zakon, inače, zabranjuje stranim državljanima da direktno ili indirektno daju priloge ili donacije u vezi sa bilo kojim saveznim, državnim ili lokalnim izborima ili oglasima koji promovišu političke kandidate SAD.

U isto vreme, Vis je sedeo blizu centara moći – on je član odbora Centra za američki progres, trusta mozgova koji je blisko povezan sa demokratskim establišmentom. Čak je dao više od 208 miliona dolara Fondaciji "Sikstin Trti" za pranje para levice, koja ne otkriva svoje finansijere.

Čak i pre nego što je Soroš (93) prošle godine najavio da će se povući iz  političke mreže, konzervativci su "tražili negativca" koji bi mogao da ga nasledi.

image