Svet

Francuska obustavila finansiranje UNRVA u Gazi, Turska zabrinuta

Turska poručila da odluka da se obustavi finansiranje Agencije UN za palestinske izbeglice prvenstveno nanosi štetu palestinskim civilima
Francuska obustavila finansiranje UNRVA u Gazi, Turska zabrinuta© Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Francuska je obustavila finansiranje Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRVA) nakon što je osoblje agencije optuženo za umešanost u napad Hamasa na Izrael 7. oktobra, objavile su "RIA Novosti".

"Francuska nije predvidela novu isplatu UNRVA u prvom kvartalu 2024. godine i odlučiće kada dođe vreme koje akcije da preduzme zajedno sa UN i velikim donatorima, obezbeđujući da svi njeni zahtevi za transparentnošću i sigurnošću pomoći budu zaista uzeti u obzir", navodi se u saopštenju francuskog Ministarstva spoljnih poslova.

Turska je zabrinuta zbog odluka nekih zemalja da obustave finansiranje Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć Palestincima i poziva da se preispita taj potez, saopštilo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova.

Odluka da se obustavi finansiranje UNRVA, kako se ističe u saopštenju turskog ministarstva, prvenstveno nanosi štetu palestinskim civilima.

"Radeći u veoma teškim uslovima, UNRVA ispunjava vitalne potrebe miliona palestinskih izbeglica. Od 7. oktobra, Izrael je ubio više od 150 pripadnika UNRVA u Gazi", dodaje se u saopštenju, prenosi Rojters.

Velika Britanija, Nemačka, Italija, Holandija, Švajcarska i Finska  su donele odluku da se priključe Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji i Kanadi u privremenom obustavljanju finansiranja UNRVA, posle optužbi Izraela da je 12 zaposlenih te agencije UN, ključne za pomoć ugroženom palestinskom stanovništvu, bilo uključeno u prekogranični napad Hamasa.

Ranije je generalni komesar UNRVA Filip Lazarini rekao da su zaposleni u agenciji osumnjičeni za umešanost u napad Hamasa na Izrael 7. oktobra otpušteni i da će krivično odgovarati ako se utvrdi da su ti navodi tačni. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je apelovao na vlade da nastave podršku UNRVA i da ne dozvole prekid rada agencije.

image