Svet

Australija, Kanada i Italija suspendovale finansiranje UNRVA u Gazi

Tri države obustavile su finansiranje Agencije UN za palestinske izbeglice zbog navodne umešanosti nekoliko zaposlenih u napad Hamasa 7. oktobra prošle godine
Australija, Kanada i Italija suspendovale finansiranje UNRVA u Gazi© Tanjug/AP Photo/Hatem Ali

Australija, Kanada i Italija obustavile su finansiranje Agencije UN za palestinske izbeglice (UNRVA), nakon što je Izrael optužio nekoliko zaposlenih iz te Agencije za umešanost u Hamasov napad na jug Izraela izveden 7. oktobra.

Peni Vong, ministarka inostranih poslova Australije, izjavila je da je veoma zabrinuta zbog optužbi protiv UNRVA, prenosi "Gardijan".

"Razgovaramo sa partnerima i privremeno ćemo pauzirati isplatu sredstava", napisala je ona na platformi Iks.

Prema njenim rečima, Australija podržava najavu pokretanja istrage o optužbama protiv te organizacije.

Vong je, takođe, napomenula da UNRVA spasava živote i pruža osnovne usluge u Gazi direktno onima kojima je to potrebno.

Kanadski ministar za međunarodni razvoj Ahmed Husen juče je saopštio da Otava privremeno pauzira finansiranje UNRVA dok se ne sprovede detaljna istraga.

"Kanada shvata ove izveštaje izuzetno ozbiljno i blisko sarađuje sa UNRVA i drugim donatorima po ovom pitanju", napisao je on na Iksu.

Kako je dodao, ukoliko se optužbe pokažu tačnim, Kanada očekuje da UNRVA odmah reaguje protiv onih za koje bude utvrđeno da su umešani u Hamasove terorističke napade.

I ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani saopštio je danas da je ta zemlja obustavila finansiranje Agencije UN za palestinske izbeglice.

"Radimo na humanitarnoj pomoći za Palestince dok štitimo bezbednost Izraela", rekao je Tajani u objavi na platformi Iks.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac izjavio je da će Izrael takođe tražiti da UNRVA prestane sa radom posle rata.

"Godinama upozoravamo: UNRVA ovekovečuje pitanje izbeglica, ometa mir i služi kao civilna ruka Hamasa u Gazi", naveo je Kac u saopštenju za "Šabat".

On je, takođe, uputio zahtev UN da "odmah preduzmu lične mere" protiv rukovodstva UNRVA i dodao da će pokušati da obezbedi podršku SAD, EU i drugih velikih donatora Agencije za to pitanje.

Odluke Australije, Kanade i Italije usledile  su nakon što su SAD juče obustavile finansiranje UNRVA, zbog postojanja sumnje da je 12 zaposlenih "možda umešano" u napad koji je izveo Hamas 7. oktobra.

UNRVA je otvorila istragu povodom navodne umešanosti nekoliko svojih zaposlenih u taj napad, saopštio je juče generalni komesar organizacije Filipe Lazarini.

Agencija UN je, prema njegovim rečima, okončala saradnju sa pojedincima za koje se sumnja da su umešani u napad Hamasa, u kojem je, prema izraelskim podacima, ubijeno oko 1.200 ljudi i oteto više od 250 talaca.

Palestinska militantna organizacija Hamas i Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO), danas su osudili odluku o obustavi finansiranja Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama.

image