Svet

Traktorima na Pariz: Zaoštravanje protesta, francuski poljoprivrednici počeli opsadu grada svetlosti

Oko 15.000 policajaca štiti ulaze u glavni grad Francuske
Traktorima na Pariz: Zaoštravanje protesta, francuski poljoprivrednici počeli opsadu grada svetlosti© Танјуг/AP Photo/Christophe Ena

Sindikati francuskih poljoprivrednika zapretili su u ponedeljak da će blokirati auto-puteve oko Pariza, a moćni sindikat FNSEA zajedno sa Sindikatom mladih farmera pozvao je na "opsadu" grada svetlosti, iako je premijer Gabrijel Atal obećao da će vlada podržati poljoprivrednike.

Kako prenose francuski mediji, trenutno se u Pariskom basenu nalazi oko 800 traktora. Oko 15.000 policajaca je raspoređeno da spreči njihov ulazak u Pariz i druge velike francuske gradove.

Predsednik Francuske Emanuel Makron sastaće se ovim povodom sa ministrima nešto posle 15 časova kako bi razgovarali o protestima, prenose francuski mediji.

Makron će se sastati sa premijerom Gabrijelom Atalom, ministrom finansija i privrede Brunom Le Merom, ministrom unutrašnjih poslova Žeraldom Darmanenom, ministrom poljoprivrede i hrane Markom Fenoom i ministrom za ekološku tranziciju Kristofom Bešuom.

Demonstratorima su se nedavno pridružili i taksisti, te je nekoliko hiljada taksista blokiralo obilaznice, gradske centre i pristup aerodromima i železničkim stanicama. 

Među pristalicama poljoprivrednika našao se i jedan katolički sveštenik, koji je "blagoslovio" traktore koji su se zaputili ka Parizu.

"Pojačavamo pritisak jer smo shvatili da im poruke ne stižu, kada ih šaljemo daleko od Pariza. Naš cilj nije da nerviramo Francuze ili im otežavamo život. Cilj nam je da izvršimo pritisak na vladu kako bismo brzo našli izlaz iz krize", kaže Arno Ruso, šef FNSEA, a prenosi "Blumberg".

Poljoprivrednici više od nedelju dana blokiraju puteve protestujući zbog visokih troškova proizvodnje i strogih evropskih propisa.

Ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmanin naredio je u nedelju "značajno" prisustvo policije u regionu Pariza kako bi se sprečile blokade na aerodromima i veletržnici hrane Rungis i zaštitio ulaz u grad.

Protesti zbog pitanja kao što su povećanje cene goriva i smanjenje subvencija proširili su se iz Poljske i Rumunije na zapadnu Evropu poslednjih nedelja.

I poljoprivrednici u Belgiji blokirali su nekoliko auto-puteva u zemlji, uključujući i deo obilaznice koja okružuje Brisel.

Francuska je u nedelju uveče održala hitan međuministarski sastanak na kojem se razgovaralo o situaciji, ali obećanja vlade "očigledno nisu bila dovoljna, s obzirom na sve što se dešava na putevima", rekao je Ruso na televiziji BFM.

Atal je juče obećao mere za rešavanje problema nelojalne konkurencije i pitanja u vezi sa prenosom vlasništva nad farmama, i to nekoliko dana nakon što je obećao da će poništiti plan za povećanje poreza na gorivo za poljoprivredu i izreći velike kazne kompanijama koje ne poštuju pravila o pregovorima o cenama. On je ponovio protivljenje Francuske velikom trgovinskom sporazumu između Evropske unije i južnoameričkog bloka Merkosur.

image