Svet

Viktorija Nuland: Ne povlačimo trupe iz Sirije

SAD su spremne da vrate Tursku u program proizvodnje američkih lovaca pete generacije F-35, ako se reši pitanje ruskih protivvazdušnih raketnih sistema S-400, koje je nabavila Ankara, poručila je podsekretarka Stejt departmenta
Viktorija Nuland: Ne povlačimo trupe iz Sirije© Kevin Dietsch/Getty Images

Sjedinjene Američke Države ne povlače trupe iz Sirije, a nakon što je Ankara odobrila ulazak Švedske u NATO, Amerika i Turska se vraćaju punopravnom zajedničkom radu u oblastima ekonomije i bezbednosti, izjavila je podsekretarka Stejt departmenta Viktorija Nuland.

"Sjedinjene Države ne povlače trupe iz Sirije. Kao što su pokazali tragični događaji u crkvi u Istanbulu, i izražavamo saučešće onima koji su tamo poginuli, Islamska država je i dalje aktivna na mnogim mestima, a mi smo sa Turskom decenijama partneri u borbi protiv terorizma. Ta borba mora da se nastavi, bilo u Iraku ili Siriji", kazala je Nulandova za Si-En-En Turk.

Prema njenim rečima, sada je važnije nego ikada da Vašington i Ankara ojačaju saradnju.

"To se najbolje videlo u Istanbulu, a i u napadu na naše snage u Jordanu. Zato smo potrebni jedni drugima", naglasila je.

Ona je istakla da su SAD spremne da vrate Tursku u program proizvodnje američkih lovaca pete generacije F-35, ako se reši pitanje ruskih protivvazdušnih raketnih sistema S-400, koje je nabavila Ankara.

"Bili smo u procesu pregovora o prodaji PVO sistema 'patriot'. Međutim, Turska je otišla u drugom pravcu. Stoga smo sada razgovoarali o tome. Očigledno, ako možemo da rešimo pitanje sa S-400, što želimo, Sjedinjene Države će rado primiti nazad Tursku u porodicu F-35", navela je.

image