Svet

Bliski istok vrvi od američke vojske: Znaju li Amerikanci za šta sve daju novac? (MAPA)

Bela kuća je jasno stavila do znanja da SAD ne nameravaju da povuku trupe iz regiona
Bliski istok vrvi od američke vojske: Znaju li Amerikanci za šta sve daju novac? (MAPA)© Tanjug/Planet Labs PBC via AP

Smrtonosni napad dronom na američke trupe u Jordanu ponovo je podstakao raspravu o američkom vojnom prisustvu širom Bliskog istoka, piše "Blumberg".

Prema procenama Međunarodnog instituta za strateške studije, SAD imaju oko 47.000 vojnika stacioniranih u brojnim bazama na Bliskom istoku. Iako je većina njih stacionirana u Kataru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kuvajtu, na hiljade ih je raštrkano po manjim ispostavama.

To uključuje osoblje u Iraku i Jordanu, gde se nalazi mala baza poznata kao "toranj 22" u kojoj su ubijena tri američka vojnika, a povređeno najmanje 40 pripadnika vojske.

Pentagon je saopštio da je od sredine oktobra bilo 165 napada na američke položaje u regionu: 66 u Iraku, 98 u Siriji i poslednji u Jordanu u nedelju.

Dok su mesta većine baza poznata, a akcije američke vojske očigledne, mnoge manje su nepoznate i nisu zvanično objavljivanje. 

"To je zato što se i dalje borimo protiv Islamske države", kaže Brajan Katulis, viši saradnik na Bliskoistočnom institutu i bivši saradnik u Savetu za nacionalnu bezbednost, i dodaje da objavljivanje takvih informacija nije u opisu diplomatskog posla američke vojske.

Bela kuća sada razmatra potencijalne odgovore nakon što su američki vojnici ubijeni, a na desetine ranjeno. 

Američka vojska kaže da su na desetine hiljada njihovih vojnika širom regiona angažovani u protivterorističkim operacijama protiv Islamske države.

Bela kuća je jasno stavila do znanja da SAD ne nameravaju da povuku trupe iz regiona.

"Ove trupe su sprovodile misiju u regionu sa ciljem da nam pomognu u borbi protiv ID-a", rekao je novinarima Džon Kirbi, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće i dodaje da Ministarstvo odbrane prikuplja više informacija o napadu, i da "ta misija mora da se nastavi".

Dok većina Amerikanaca (poreskih obveznika) i ne zna gde su sve locirane američke trupe po svetu, njihovi neprijatelji dobro poznaju njihove lokacije.

"Američka javnost ne zna za njih, ali Iran i njihove militantske grupe dobro znaju", kaže Tomas Sperh, penzionisani američki general i viši savetnik u Centru za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu.

image