Svet

Putin danas na sastanku ODKB-a

Samit ODKB održava se danas u Jermeniji, koja ova godine predsedava udruženjem
Putin danas na sastanku ODKB-awww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Ruski predsednik Vladimir Putin učestvovaće danas u Jerevanu na sednici Saveta za kolektivnu bezbednost (ODKB), dok je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev već doputovao, prenose "RIA Novosti".

"Razmatraće se ključne oblasti saradnje unutar organizacije, aktuelni međunarodni i regionalni problemi. Putin će se sastati i sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom", poručili su iz Kremlja.

Događaju će prisustvovati i predsednici Belorusije Aleksandar Lukašenko, Kirgizije Sadir Džaparov i Tadžikistana Emomali Rahmon.

Trenutno nema informacija o učešću lidera Kazahstana Kasima Žomarta Tokajeva, koji je na prevremenim predsedničkim izborima 20. novembra osvojio preko 80 odsto glasova. 

Samit ODKB održava se danas u Jerevanu, glavnom gradu Jermenije, koja ova godine predsedava udruženjem. Pored toga, Savet kolektivne bezbednosti će izabrati generalnog sekretara za narednu godinu. Organizacija uključuje Rusiju, Jermeniju, Belorusiju, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan, a sledeće godine predsedavanje preuzima Belorusija.

Ugovor o kolektivnoj bezbednosti potpisali su 15. maja 1992. godine u Taškentu (Uzbekistan) šefovi šest država članica Zajednice nezavisnih država, Jermenije, Kazahstana, Kirgizije, Rusije, Tadžikistana i Uzbekistana. 

image