Rusija

Putin razgovarao sa Erdoganom: O gasnom čvorištu pre svega

Ruski predsednik je razgovarao i sa katarskim emirom Al-Tanijem o trgovinsko-ekonomskoj saradnji
Putin razgovarao sa Erdoganom: O gasnom čvorištu pre svegawww.globallookpress.com © Iranian Presidency/Keystone Press Agency

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Posebna pažnja posvećena je izgledima za sprovođenje inicijative o stvaranju velikog "gasnog čvorišta" u Turskoj koju je u oktobru izneo predsednik Rusije a koju je Erdogan podržao, navodi se u zvaničnom saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije. 

Erdogan je istakao važnost sveobuhvatne i pune primene "sporazuma o žitu" koji je nedavno produžen za još 120 dana.

Saopšteno je da su detaljno razmotreni aktuelni aspekti bilateralne saradnje u različitim oblastima i da je konstatovana pozitivna dinamika trgovinskih i ekonomskih veza.

Vladimir Putin je još jednom izrazio iskreno saučešće u vezi sa tragičnim posledicama nedavnog terorističkog akta u Istanbulu.

Dogovoren je nastavak redovnih kontakata.

Putin čestitao katarskom emiru početak svetskog prvenstva u fudbalu

Ruski predsednik razgovarao je telefonom sa katarskim emirom o trgovinsko-ekonomskoj saradnji i zajedničkim investicionim projektima, prenosi pres-služba Kremlja.

"Vladimir Putin je imao telefonski razgovor sa emirom katara Tamimom Bin Hamad Al-Tanijem. Razgovarano je o aktuelnim pitanjima bilateralne trgovinsko-ekonomske saradnje, o daljoj realizaciji zajedničkih projekata u investicionoj i infrastrukturnoj oblasti", navodi se u saopštenju pres službe.

Saopšteno je i da su obe strane potvrdile tendencije za nastavak koordinacije u energetskom sektoru  u cilju obezbeđivanja neophodne ravnoteže i stabilnosti na globalnom tržištu gasa.

Vladimir Putin je  katarskom emiru čestitao početak Svetskog prvenstva koji u Kataru počinje 20. novembra i poželeo reprezentaciji Katara uspešan nastup. Tamim Bin Hamad Al-Tani je zahvalio ruskoj strani što je podelila svoje iskustvo u održavanju svetskog fudbalskog prvenstva.

image