Svet

Pohod na Latinsku Ameriku: Njujorška policija otvara kancelarije u Kolumbiji i Arizoni

Kancelarije će se fokusirati na utvrđivanje migracionih ruta, kartelskih aktivnosti, pitanja transnacionalnog kriminala i trgovine drogom, navela je zamenica komesara za obaveštajne poslove i borbu protiv terorizma Rebeka Vajner
Pohod na Latinsku Ameriku: Njujorška policija otvara kancelarije u Kolumbiji i Arizoni© Justin Sullivan/Getty Images

Njujorška policija saopštila je da će otvoriti kancelarije u gradovima Bogota (Kolumbija) i Tuson, u državi Arizona (SAD), prenosi RT na španskom.

"Ove godine, zahvaljujući našem partnerstvu, u mogućnosti smo da proširimo program na Bogotu i Tuson", navela je zamenica komesara za obaveštajne poslove i borbu protiv terorizma Rebeka Vajner.

Prema njenim rečima, kancelarija u Bogoti fokusiraće se na utvrđivanje migracionih ruta, kartelskih aktivnosti, pitanja transnacionalnog kriminala i trgovine drogom, dok će se u Tusonu koordinirati rad sa saveznim agencijama na rešavanju problema koji se javljaju na granici.

Komesar njujorške policije Edvard A. Kaban objavio je na Iksu da će dva mesta za vezu u Bogoti i Tusonu pomoći tom odeljenju "da se pozabavi bezbrojnim problemima" na južnoj granici sa Meksikom.

"Dve nove kancelarije će pružati ključne obaveštajne podatke", naveo je Kaban.

Migraciona kriza koja ne jenjava

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je učinio sve što je bilo moguće da zaustavi graničnu krizu, priznavši da je američka granica predugo ostala "slomljena", ali da će sporazum Bele kuće sa senatorima omogućiti "najteži set reformi" za njenu zaštitu u istoriji zemlje.

Guverner Teksasa Greg Abot izjavio je prethodno da vlasti te države nameravaju da samostalno zaštite deo američko-meksičke granice od invazije ilegalnih migranata, ukoliko federalne vlasti SAD ne budu u stanju da se izbore sa tim zadatkom.

Kako je naveo, američka administracija na čelu sa Džozefom Bajdenom nije ispunila svoje obaveze da zaštiti granicu, što je dovelo do odluke državnih organa da proglase "invaziju i pravo na samoodbranu", napomenvuši da su te mere deo njegovih ustavnih ovlašćenja.

Naime, SAD su u decembru zabeležile rekordan broj ilegalnih prelazaka, pa je tako u periodu od 1. do 31. decembra zabeležno da je više od 302.000 migranata pokušalo da pređe južnu granicu te severnoameričke zemlje.

image