Svet

Američki favorit: Zalužni piše ekskluzivno za Si-En-En

U trenutku kada se u svetskim medijima licitira sa njegovom smenom, glavnokomandujući ukrajinske vojske piše za američki Si-En-En
Američki favorit: Zalužni piše ekskluzivno za Si-En-En© Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP, File

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni biće smenjen za nekoliko dana, preneo je danas Si-En-En pozivajući se na dva izvora.

Nekoliko sati kasnije, isti medij objavio je autorski tekst Zalužnog u kome izlaže svoju strategiju borbe protiv Rusije.

Svaki rat je drugačiji, piše Zalužni, i zavisi od tehnološkog napretka, političkih uslova kod kuće i u svetu i ekonomskog okruženja.

Centralni pokretač sukoba sa Rusijom je razvoj besposadnih oružanih sistema - dronova. I upravo su ovi dronovi najbolji način za Ukrajinu da izbegne da bude uvučena u rovovski rat u kom ne može da pobedi, piše Zalužni.

"Iako je ovladavanje ovim tehnologijama ključno, to nije jedini faktor koji utiče na trenutnu strategiju. Moramo da se borimo i sa smanjenjem vojne podrške ključnih saveznika, boreći se sa njihovim sopstvenim političkim tenzijama", navodi Zalužni.

"Moramo da priznamo značajnu prednost koju ima neprijatelj u mobilizaciji ljudskih resursa i kako se to poredi sa nesposobnošću državnih institucija u Ukrajini da poboljšaju nivo ljudstva u našim oružanim snagama bez upotrebe nepopularnih mera", naveo je Zalužni.

"Na kraju, ostajemo u kandžama nesavršenosti regulatornog okvira u našoj zemlji, kao i delimične monopolizacije odbrambene industrije. Ovo dovodi do uskih grla u proizvodnji – na primer u municiji – što dodatno produbljuje zavisnost Ukrajine od njenih saveznika u snabdevanju", dodao je ukrajinski komandat.

Da bi se izborila sa svim tim problemima Ukrajina mora, smatra Zalužni, da napusti zastarelo, stereotipno razmišljanje i da se okrene novim operacijama koje uključuju "kreiranje digitalnog polja, radio-elektronsku kontrolu okruženja ili kombinovanu operaciju korišćenjem bespilotnih letelica i sajber sredstava. Takve operacije će se koordinirati i sprovoditi u okviru jedinstvenog koncepta i plana".

Prema njegovim rečima, za organizaciju takvih operacija biće potrebno pet meseci. Stoga bi ukrajinska vojska ove godine morala da se fokusira na tri stvari: stvaranje sistema za obezbeđivanje ukrajinskih trupa visokotehnološkim sredstvima; uvođenje nove filozofije obuke i ratovanja koja uzima u obzir ograničenja u sredstvima i kako ona mogu biti raspoređena i savladavanje novih borbenih sposobnosti.

"Naš cilj mora da bude da iskoristimo trenutak – da maksimalno povećamo našu akumulaciju najnovijih borbenih sposobnosti, što će nam omogućiti da uložimo manje resursa za nanošenje maksimalne štete neprijatelju, da prekinemo agresiju i zaštitimo Ukrajinu od nje u budućnosti", zaključio je Zalužni.

image