Svet

Ostavka Zalužnog: Pokušaj smene, sabotaža opozicije ili spoljni uticaj?

Potencijalna smena glavnokomandujućeg Oružaih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog uzburkala je javnost. Predsednik Zelenski, koji je već duže vreme u napetim odnosima sa Zalužnim, traži razlog da ga smeni, međutim, šef OSU je (za sada) na svom mestu zahvaljujući "zapadnim partnerima"
Ostavka Zalužnog: Pokušaj smene, sabotaža opozicije ili spoljni uticaj?www.globallookpress.com © Pool /Ukrainian Presidentia

Lavina saopštenja o smeni/o(p)stanku Zalužnog preplavila je javnost. Desetine medija, telegram kanala i javnih saopštenja potvrđivale su, odnosno demantovale smenu glavnokomandujućeg Oružaih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog. Dan nakon totalne konfuzije, ispostavilo se da Zalužni (za sada) nije smenjen, ali je to svakako najava da u Kijevu ništa ne ide kako treba.

Da li je Zalužni smenjen?

Vest o smeni glavnokomandujućeg prvi je objavio bivši šef odeljenja za informisanje Desnog sektora (teroristička organizacija u Rusiji) i poslanik Borislav Bereza. On je na svom nalogu na mreži Iks napisao da je Zelenski potpisao ukaz o smenjivanju Valerija Zalužnog sa dužnosti glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine. Ova informacija se pojavila i u brojnim ukrajinskim medijima, koji su se pozivali na svoje izvore. Poslanik Vrhovne rade Aleksej Gončarenko je takođe objavio vest o smeni, bez obzira što nije objavljen ukaz predsednika Ukrajine. 

Prve vesti o "otpuštanju" Zalužnog pojavile su se na glavnim ukrajinskim platformama u 17:46 po lokalnom vremenu. Zvanično saopštenje ukrajinskog Ministarstva odbrane je bilo objavljeno tek u 18:41, a portparol Zelenskog demantovao je informacije o ostavci tek u 20:12. Ukrajinski predsednik je juče najavio vanredno obraćanje, ali u svom govoru nije spomenuo Zalužnog.

Pritom, izvor ukrajinskog portala "Ogledalo nedelje" (ZN) tvrdi da se Zelenski sastao sa Zalužnim 29. januara i pozvao ga da podnese ostavku. "ZN" se poziva na izvore u kabinetu predsednika Ukrajine i okruženja glavnokomandujućeg. Prema rečima njihovog sagovornika, Zalužni je odgovorio da je "pravo vrhovnog komandanta da odlučuje s kim će raditi".

Zalužni nije napisao pismo o ostavci i "ne namerava to da uradi". Pored toga, Zelenski nije ponudio Zalužnom još jednu značajnu poziciju: radilo se "samo o statusu pomoćnika ili savetnika", piše "ZN". Drugi mediji su objavili da je Zalužnom predloženo da postane ambasador u jednoj od zapadnih zemalja ali da je on to odbio.

Iako nijedna od ovih informacija nije zvanično potvrđena, činjenica je da je u Kijevu izuzetno napeta atmosfera i da nekome odgovara plasiranje vesti o smeni Zalužnog.

Kome odgovara smena glavnokomandujućeg?

Odnosi Zelenskog i Zalužnog su izuzetno napeti već duže vreme iz mnogo razloga, počev od neuspelog "kontranapada", preko katastrofalnog zakona o totalnoj mobilizaciji, pa do autoriteta Zalužnog među vojnicima. Predsedniku smeta što njegovog glavnokomandujućeg vojnici poštuju više nego njega, a prema raznim ispitivanjima javnog mnenja, upravo Zalužni bi mogao da pobedi Zelenskog na predsedničkim izborima u drugom krugu, ukoliko oni uopšte budu održani. 

U ukrajinskim medijima se odavno vodi diskusija da li Zalužni treba da bude smenjen. Medijsku hajku protiv njega vodi okruženje predsednika za koga on predstavlja najveću opasnost, ukoliko kojim slučajem dođe na vlast.

Poslanica iz vladajuće stranke predsednika Ukrajine Marijana Bezuglaja je glavni kritičar Zalužnog. Naime, ona je bila među prvima ko je okrivio vojni vrh za letnji neuspeh i desetine hiljada poginulih. Čak i nakon vesti o smeni Zalužnog, Bezuglaja je nastavila da napada glavnokomandujućeg na društvenim mrežama, tvrdeći da on ima problema sa alkoholom i da se nada njegovoj skorijoj smeni.

Sa druge strane, stranu Zalužnog brani, osim većine vojnika, i bivši predsednik Petro Porošenko.

On je na svojim društvenim mrežama napisao da Zelenski ima tri opcije: "Da lično demantuje glasine o ostavci Zalužnog, da ne potpisuje ukaz o ostavci Zalužnog, ako je uopšte imao takvu nameru, a ako je dekret već potpisan – da ga pocepa." Bivši predsednik je kazao da je sada u Briselu i da su "svi u šoku" zbog glasina o ostavci Zalužnog.

Glavnokomandujućeg podržava i gradonačelnik Kijeva i bivši bokser Vitalij Kličko, koji već duže vreme javno kritikuje Zelenskog i tvrdi da je u Ukrajini diktatura. Iako se nije javno oglašavao u vezi sa smenom Zalužnog, njega podržava i bivši savetnik predsednika Aleksej Arestovič. Svako od njih se nada da će se dočepati vlasti čim dođe do smene Zelenskog, zato i podržavaju onog ko je trenutno glavna opozicija aktuelnom predsedniku. 

Teorije

Odmah nakon što je vest o smeni Zalužnost uzburkala javnost, pojavilo se bezbroj teorija ko je odgovoran za "smenu" glavnokomandujućeg. Prema jednoj od verzija, iza plasiranja tih vesti stoji okruženje Zelenskog, koje na taj način pokušava da proveri reakciju javnosti. Sa druge strane, niz medija tvrdi da je okruženje Zalužnog pokrenulo glasine sa istim ciljem kako bi se ubedilo da je on popularniji od Zelenskog. 

Ne treba zaboraviti i o spoljnom uticaju i sukobu interesa. Zelenski je "britanski" čovek, dok je Zalužni – "američki".

Postoji mogućnost da je Zelenski odlučio da smeni glavnokomandujućeg ali da je nakon "ubeđivanja zapadnih partnera" odustao od te ideje. Bez obzira da li je ovo istina, činjenica je da će vest o ostavci Zalužnog negativno uticati na ukrajinsko-američke odnose, pogotovo nakon što je Velika Britanija postala glavni sponzor Kijeva usled nesuglasica u SAD pred predsedničke izbore. 

U vezi sa "smenom" Zalužnog najbolju izjavu ima vojni novinar Jevgenij Podubni:

"Smena Zalužnog ili nagađanje da li je Zalužni smenjen može nam biti zanimljivo i važno samo u kontekstu početka rušenja kijevskog režima, kako bi se sa Rusijom dogovorili o miru i protivljenju zapadnoj agresiji. Možete li zamisliti takav scenario? Ne mogu ni ja. Pa kakva nam je razlika ko koga otpušta? Nije nam bitno koga ćemo pobediti."

image