Svet

Kad Bugarska poklanja: Sto polovnih oklopnih vozila za Ukrajinu

Ukrajinska vojska ova oklopna vozila ne može da koristi u napadu, "ali bi im služila u određenim uslovima", navodi bugarski ministar odbrane Todor Tagarev
Kad Bugarska poklanja: Sto polovnih oklopnih vozila za Ukrajinu© Hristo Rusev/Getty Images

Bugarska će za Ukrajinu, prema ranijem obećanju Kijevu, izdvojiti 100 oklopnih, polovnih vozila.

Bugarski ministar odbrane Todor Tagarev potvrdio je da će polovna oklopna vozila biti besplatno isporučena Ukrajini nakon što je skupština 22. novembra ratifikovala sporazum između bugarskog Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane Ukrajine. U pitanju je sporazum u okviru odluke o pružanju dodatne vojno-tehničke podrške Ukrajini.

"Nekoliko meseci nakon što su parlament i vlada Bugarske odobrili ovaj korak, 100 oklopnih vozila... koja su prethodno pripadala Ministarstvu unutrašnjih poslova zemlje, šalje se u Ukrajinu", naveo je Tagarev, prenosi list "Sofija Gloub".

Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska ova oklopna vozila ne može da koristi u napadu, "ali bi im služila u određenim uslovima".

Oklopna vozila iz osamdesetih godina bila su uskladištena u magacinima bugarskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Predsednik Rumen Radev stavio je veto na sporazum 4. decembra, na šta je Narodna skupština odgovorila četiri dana kasnije ukidanjem njegovog veta.

Iz MUP-a su potvrdili da se oklopna vozila nalaze u magacinima i da nisu u upotrebi.

image