Svet

Preminuo predsednik Namibije Hage Gejngob, za novog šefa države imenovan Nangolo Mbumba

Nakon što je Namibija 1990. stekla nezavisnost od Južne Afrike pod aparthejdom, Gejngob je postao prvi premijer Namibije pod predsednikom Semom Nujomom
Preminuo predsednik Namibije Hage Gejngob, za novog šefa države imenovan Nangolo Mbumbawww.globallookpress.com © Bernd von Jutrczenka/dpa

Potpredsednik Namibije Nangolo Mbumba položio je danas predsedničku zakletvu  nakon smrti prethodnika Hage Gejngoba.

Mbumba je imenovao ministra spoljnih poslova Netumba Nandi-Ndaitvaha za potpredsednika, prenosi TASS.

Predsednik Namibije Hage Gejngob preminuo je danas u 82. godini, saopštilo je predsedništvo.

Gejngob je umro u bolnici Lejdi Pohamba u glavnom gradu Vinduku, gde je bio na lečenju pošto mu je dijagnostifikovan rak.

Predsednički i parlamentarni izbori u Namibiji, južnoafričkoj državi, biće održani krajem godine.

Hage Gejngob je bio uključen u Narodnu organizaciju za oslobođenje Jugozapadne Afrike (SVAPO) od šezdesetih godina prošlog veka pa nadalje. U svojim dvadesetim, otputovao je u SAD da bi pohađao univerzitet, gde je održavao veze sa Ujedinjenim nacijama.

Nakon što je Namibija 1990. stekla nezavisnost od Južne Afrike pod aparthejdom, postao je prvi premijer Namibije pod predsednikom Semom Nujomom. U novembru 2014. Geingob je izabran za predsednika i služio je do svoje smrti.

Putin: Doprinos Gejngoba razvoju prijateljskih odnosa Namibije i Rusije ne može se preceniti

Ruski predsednik Vladimir Putin uputio je saučešće povodom smrti predsednika Hage Gejngoba, uz napomenu da se "njegov doprinos razvoju prijateljskih odnosa Namibije i Rusije ne može preceniti".

"Formiranje namibijske državnosti i mnogi od najvažnijih događaja u modernoj istoriji Namibije povezani su sa imenom Hage Gejngoba. U mladosti se hrabro borio u redovima boraca za nezavisnost, a potom je dugi period verno služio svojoj otadžbini, uključujući i kao predsednik i druge visoke državne funkcije. Takođe je teško preceniti njegov lični doprinos razvoju prijateljskih odnosa između Namibije i Rusije", navodi se u telegramu.

Vučić: Gejngob će ostati upamćen kao borac protiv kolonijalizma

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je saučešće porodici preminulog Gejngoba, vladi i narodu prijateljske Namibije.

"Ostaće upamćen kao beskompromisni borac protiv kolonijalizma, koji je dao lični pečat slobodarskim težnjama afričkih naroda", napisao je Vučić na Iksu. 

image