Svet

SAD prete Rusiji "novim Nirnberškim procesom"

Ukrajinski tužioci i istražitelji već sarađuju sa tužiocima Međunarodnog krivičnog suda, saopštila američka izaslanica za ratne zločine
SAD prete Rusiji "novim Nirnberškim procesom"www.globallookpress.com © www.imago-images.de/Sascha Steinach

Sjedinjene Američke Države podržavaju sve međunarodne napore da se istraže i ispitaju zločini u Ukrajini, a to uključuje i istrage Međunarodnog krivičnog suda, s obzirom na to da je Ukrajina prihvatila njegovu jurisdikciju, poručila je američka izaslanica za ratne zločine Bet van Šak.

Ona je podsetila da su istrage o zločinima u Ukrajini pokrenute još 2014. godine i da su u njih uključeni stručnjaci iz međunarodnih sudova za ratne zločine.

"Primera radi, tužilac koji je radio na opsadi Sarajeva sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, sada sedi rame uz rame sa kolegama u Ukrajini koje će procesuirati opsadu Marijupolja", navela je Van Šak.

Američka izaslanica je dodala da je "invazija" na Ukrajinu očigledno kršenje Povelje Ujedinjenih nacija, kao i da je praćena sistematskim ratnim zločinima počinjenim u svakoj oblasti gde su raspoređene ruske snage i uključuje "namerne, neselektivne i nesrazmerne napade na civilno stanovništvo i elemente civilne infrastrukture".

Van Šak je istakla da su se pojavili i dokazi o zlostavljanju civila i ratnih zarobljenika, ali i o naporima da se ti zločini prikriju. Međutim, napomenula je da nije poznato šta se dešava na teritorijama pod ruskom okupacijom i da se očekuje da će se pojaviti novi dokazi nakon "oslobađanja" tih oblasti.

"Posebno želim da skrenem pažnju na činjenicu da rusko kršenje međunarodnog prava uključuje i izgradnju ogromne transnacionalne infrastrukture za filtraciju kojoj su do sada bile podvrgnute hiljade Ukrajinaca", rekla je Van Šak i dodala da su među njima i deca koja su oteta i kasnije "nasilno usvojena" u Rusiji.

"Novi Nirnberški proces"?

Van Šak je rekla da bi moglo da dođe do novog Nirnberškog procesa. "Baš kao što su se saveznici na kraju Drugog svetskog rata udružili da kazne odgovorne za najgore zločine, sada je na svima nama da obezbedimo da se pronađu oni koji su odgovorni za ratne zločine počinjene u Ukrajini".

Kada je reč o formiranju međunarodnog tribunala, Van Šak je istakla da to traže Ukrajinci i baltičke države, ali da je za tako nešto potrebna podrška Saveta bezbednosti u kom Rusija ima pravo veta.

Ona je navela da su SAD zajedno sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Evropskom unijom formirale Savetodavnu grupu za zverske zločine.

Reč je o "multilateralnom naporu" kako bi se unapredili kapaciteti ukrajinskih tužilaca i istražitelja da ove slučajeve iznesu pred ukrajinske sudove, rekla je američka izaslanica i navela da glavni tužilac radi u partnerstvu sa tužiocima Međunarodnog krivičnog suda i tužiocima evropskih sudova na razmeni informacija i koordinaciji procesuiranja ratnih zločina.

Ona je navela da nije reč o zločinima odmetnutih jedinica ili pojedinaca, već o duboko uznemirujućem zlostavljanju u svim oblastima u kojima su angažovane ruske snage.

Tužioci će pratiti kuda ih vode dokazi, ali veoma je teško zamisliti kako se ovi zločini mogu počiniti bez odgovornosti koja ide sve do vrha komandnog lanca, rekla je ona. Na pitanje novinara da li ima odgovornosti ruskog predsednika Vladimira Putina, istakla je da se nadređeni može smatrati odgovornim za dela koja su počinili njegovi podređeni ako je bio upoznat ili ako je trebalo da bude upoznat sa tim zločinima.

Kada je reč o navodnim zločinima protiv čovečnosti, Van Šak je napomenula da ni američki, ni ukrajinski sudovi ne mogu da procesuiraju takve zločine, te da se time bave međunarodni sudovi.

Da li će i ukrajinski zločini biti istraženi?

Van Šak se dotakla i ukrajinskog streljanja ruskih zarobljenika, rekavši da Vašington pažljivo prati situaciju na terenu, kao i da da sve strane treba da snose posledice ako su počinile zločine tokom konflikta.

"Pomno to pratimo. Veoma je važno naglasiti da se zakoni o običajima ratovanja podjednako odnose na sve strane: i na državu agresora i na onu koja se brani, i to u jednakoj meri", rekla je američka izaslanica.

image
VV inauguration
banner