Svet

Poslanik Rade: Zalužni novi ambasador u Velikoj Britaniji

Poslednjih dana u ukrajinskim i zapadnim medijima naširoko se raspravlja o mogućoj smeni Zalužnog
Poslanik Rade: Zalužni novi ambasador u Velikoj Britaniji© Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP, File

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni pristao je da postane ambasador te države u Velikoj Britaniji, saopštio je poslanik Vrhovne rade Jevgenij Ševčenko.

Poslednjih dana u ukrajinskim i zapadnim medijima naširoko se raspravlja o mogućoj smeni Zalužnog. Bilo je reči i o tome da je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski Zalužnom ponudio mesto sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, što je on odbio.

"Vašington post" je javio da je iz Vlade Ukrajine u Belu kuću stiglo obaveštenje o tome da je Zelenski odlučio da smeni glavnog komandanta ukrajinskih snaga. Amerika, prema pisanju tog medija, nije podržala odluku Kijeva, ali je nije ni osporila.

U medijima se spekuliše i o mogućim naslednicima Zalužnog. Među njima su načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov i komandant Kopnene vojske Aleksandar Sirski, ali su obojica, navodno, odbili.

"Ukrajinska pravda" danas je javila da Zelenski razmišlja da razreši dužnosti i načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Sergej Šaptala.

image