Svet

Digli ruke od Zalužnog: Bela kuća neće da se meša u potencijalnu smenu

Suvereno pravo Zelenskog je da donosi takve odluke, saopštio je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost
Digli ruke od Zalužnog: Bela kuća neće da se meša u potencijalnu smenu© Kaniuka Ruslan/Keystone Press Agency

Savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džozefa Bajdena Džejk Salivan saopštio je da se SAD neće mešati u situaciju sa mogućom smenom komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog.

"To je suvereno pravo Zelenskog da donosi takve kadrovske odluke, nećemo se mešati u takve odluke", poručio je Salivan za "Si-Bi-Es".

Ranije su američki mediji, pozivajući se na izvore, javili da je Kijev obavestio Belu kuću da je Vladimir Zelenski odlučio da smeni glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog.

Ukrajinska vlada obavestila je Belu kuću da planira da smeni načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, rekla su dva neimenovana dobro obaveštena izvora za Rojters.

Izvor blizak kancelariji ukrajinskog predsednika rekao je da se Zelenski i Zalužni nisu saglasili u vezi sa novim talasom mobilizacije i da se predsednik protivi predlogu načelnika da bude mobilisano 500.000 vojnika.

"Vašington post" je prvi objavio da je Ukrajina obavestila Belu kuću o planu za smenu Zalužnog, nakon nesuglasica Zalužnog i Zelenskog u vezi sa vojnom strategijom i drugim pitanjima nakon što ukrajinska kontraofanziva prošle godine nije dala očekivane rezultate.

image