Svet

Ja tebi vojvodo, ti meni serdare: Džejk Salivan hvali Bajdenovu politiku prema Kini

Savetnik za nacionalnu bezbednost odbacio je kritike da veze Vašingtona i Pekinga nisu bliske koliko bi trebalo
Ja tebi vojvodo, ti meni serdare: Džejk Salivan hvali Bajdenovu politiku prema KiniGetty © Justin Sullivan / Staff

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Salivan na sva usta je nahvalio strategiju američkog predsednika Džozefa Bajdena prema Kini, oceniviši da je "uspešno smanjila tenzije i podstakla Peking da se angažuje u pitanjima koja su važna za interese SAD".

Salivan je pohvalio "intenzivan kontakt" administracije sa Pekingom tokom prošle godine koji je bilateralne veze podigao sa "istorijskog minimuma" na koji su pale nakon incidenta sa kineskim špijunskim balonom u februaru.

Zvaničnik Bele kuće nije komentarisao sve češće izveštaje Zapada o Kini kao o "egzistencijalnoj pretnji" ali je kao "intenzivan kontakt" izdvojio stvaranje američko-kineske radne grupe za borbu protiv narkotika, obnavljanje bilateralnih vojno-vojnih kontakata i dogovor da se razgovara o bezbednom razvoju veštačke inteligencije.

"Kritičari su u to vreme rekli da je ovo putovanje bilo jednostrano – ali naša strategija je bila da iskoristimo te sastanke da otvorimo dvosmerni tok razmene, i upravo se to dogodilo", rekao je Salivan i dodao da će se ta "intenzivna interakcija" sa Kinom nastaviti i ove godine, prenosi "Politiko".

image