Svet

Zalužni nije jedini: Zaljuljala se stolica i načelniku Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine

Načelnik Generalštaba Sergej Šaptala biće razrešen dužnosti zajedno sa glavnokomandujućim Oružanim snagama Ukrajine, piše "Ukrajinska pravda". Kadrovske promene se mogu desiti tokom ove nedelje
Zalužni nije jedini: Zaljuljala se stolica i načelniku Generalštaba Oružanih snaga Ukrajinewww.globallookpress.com © Ukraine Presidency

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski razmišlja da, pored glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, razreši dužnosti i načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Sergej Šaptala, piše "Ukrajinska pravda". 

"Ukrajinskoj pravdi" je ovu informaciju potvrdilo više obaveštenih sagovornika u predsedničkom timu i vojnim krugovima.

"Šaptala će ipak napustiti Generalštab. Sve ostalo je neizvesno", rekao je jedan sagovornik portala ističući da je to "već rešeno pitanje" i da se kadrovske promene mogu desiti tokom ove nedelje. 

Zalužni je na Fejsbuku objavio fotografiju sa Šaptalom uz opis: "Biće nam veoma teško, ali se barem nikada nećemo stideti. Srećan sam što ste u ovom životu i u ratu bili uz mene, osoba za koju je Ukrajina zaista iznad svega".

Zalužni je drugi put za nedelju dana podelio fotografiju sa načelnikom Generalštaba. Poslednji put je to učinjeno 30. januara – jutro nakon što je u medijima objavljena informacija o ostavci glavnokomandujućeg. 

Ranije je ukrajinska vlada obavestila je Belu kuću da planira da smeni načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, rekla su dva neimenovana dobro obaveštena izvora za Rojters.

Izvor blizak kancelariji ukrajinskog predsednika rekao je da se Zelenski i Zalužni nisu saglasili u vezi sa novim talasom mobilizacije i da se predsednik protivi predlogu načelnika da bude mobilisano 500.000 vojnika.

"Vašington post" je prvi objavio da je Ukrajina obavestila Belu kuću o planu za smenu Zalužnog, nakon nesuglasica Zalužnog i Zelenskog u vezi sa vojnom strategijom i drugim pitanjima nakon što ukrajinska kontraofanziva prošle godine nije dala očekivane rezultate.

image