Svet

Šokantna Trampova izjava: Treći svetski rat bi mogao da počne pre kraja Bajdenovog mandata

Bivši američki predsednik Donald Tramp je rekao da je devet meseci jako dug period i da su vrlo velike šanse da izbije treći svetski rat, jer "postoji neko ko ne radi svoj posao kako treba"
Šokantna Trampova izjava: Treći svetski rat bi mogao da počne pre kraja Bajdenovog mandataGetty © Jeff Swensen / Stringer

Treći svetski rat mogao bi da počne pre kraja predsedničkog mandata Džoa Bajdena, rekao je bivši američki predsednik Donald Tramp u intervjuu za Foks njuz.

On je rekao da je devet meseci jako dug period i da su vrlo velike šanse da izbije treći svetski rat, jer "postoji neko ko ne radi svoj posao kako treba".

"Niko ga ne poštuje, ceo svet mu se smeje", rekao je Tramp komentarišući postupke Bajdenove administracije.

On je ranije rekao da bi, da je predsednik SAD, prekinuo sukob u Ukrajini za 24 sata. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je međutim izrazio sumnju da su kijevske vlasti spremne za mirno rešavanje sukoba, računajući i po Trampovoj formuli.

Sledeći predsednički izbori u SAD biće održani za devet meseci, u novembru 2024. godine. Ankete pokazuju Trampa kao jasnog favorita na republikanskim predizborima. Bajden je izjavio da namerava da bude ponovo kandidat Demokratske stranke.

"Monstruozni" zakon za pomoć Ukrajini

Tramp je na društvenoj mreži "Čru sošl" napisao da bi "samo budala ili radikalno levičarski demokrata glasao za 'monstruozni' zakon koji je predložio Senat SAD da bi pomogao Ukrajini, a koji u isto vreme obuhvata i zaštitu granice.

"Ne budite glupi! Treba nam poseban zakon o granicama i imigraciji. Ne bi trebalo da bude vezan za stranu pomoć na bilo koji način, oblik ili formu", naglasio je Tramp.

Američki Senat je u ponedeljak predstavio predlog zakona koji bi kombinovao izdvajanje novca za bezbednost granica, pomoć Ukrajini i Izraelu. Predlaže se da se potroši ukupno 118,28 milijardi dolara, od čega je 60,06 dolara za podršku Kijevu. Istovremeno, oni žele da troše tri puta manje na bezbednost granica — 20,2 milijarde dolara. Predsednik Džo Bajden je izrazio podršku nacrtu zakona i pozvao Kongres da ga brzo usvoji.

image