Svet

Savetnik Zelenskog: Počela provera funkcionisanja ukrajinske vojnike

Podoljak je poručio da istrazi podleže period od poslednje dve godine, odnosno, nakon početka SVO
Savetnik Zelenskog: Počela provera funkcionisanja ukrajinske vojnike© Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Počela je provera funkcionisanja Oružanih snaga Ukrajine, objavio je savetnik kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak, javljaju danas ruski mediji.

Prema rečima bliskog savetnika Zelenskog, biće analiziran period poslednje dve godine, budući da vlasti u Kijevu pokušavaju da "ocene šta se desilo za ove dve godine".

Na kraju istrage, kako kaže, neke "odluke će biti donete ili neće biti donete". "To je normalno", zaključuje Podoljak.

Vest o početku analize delovanja ukrajinske vojske pojavila se ubrzo nakon što je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio da razmatra smenu velikog broja zvaničnika iz vrha, uključujući i one iz vojne sfere.

U pozadini cele priče je i afera oko glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, u vezi sa kojim mediji mesecima pišu da je u lošim odnosima sa predsednikom, zbog čega Zelenski, između ostalog, navodno, radi na njegovoj smeni.

Teorije o tome koju će novu poziciju zauzeti ukrajinski glavnokomandujući poslednjih nedelja ne jenjavaju, a mediji, pozivajući se na različite izvore, potvrđuju da se, najverovatnije, očekuje i smena drugih vojnih lica bliskih Zalužnom. 

Nešto slično danas je na tu temu na mrežama pisao i poslanik Rade Aleksej Gončarenko, koji je napisao da je u planu smena i svih zamenika Zalužnog. 

Smatra se i da je Viktorija Nuland, podsekretarka Stejt departmenta za politička pitanja nedavno posetila Kijev upravo iz tog razloga, iako je zvaničan stav Bele kuće bio da se neće mešati u kadrovsku smenu ukrajinskog vrha. 

Glavnokomandujući ukrajinske vojske u ukrajinskom društvu, inače, ima veći rejting od predsednika Zelenskog.

Mnogi smatraju da je to jedan od glavnih razloga zbog čega se radi na njegovoj smeni, budući da se spekulisalo i da bi Zalužni mogao zameniti trenutnog predsednika. 

image