Svet

Ujedinjene nacije pokrenule istragu o UNRVA

Izraelski zvaničnici su u više navrata optuživali 12 radnika Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama za umešanost u prošlogodišnju akciju Hamasa
Ujedinjene nacije pokrenule istragu o UNRVA© Tanjug/AP Photo/Bilal Hussein

Ujedinjene nacije saopštile su da će istražiti sopstvenu Agenciju za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRVA) ne bi li otkrile da li zaista posluje neutralno, a nakon optužbi Izraela da je najmanje 12 pripadnika UN pomagalo u terorističkom napadu pod vođstvom Hamasa 7. oktobra 2023.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš najavio je istragu rekavši da je osnovao "nezavisnu revizijsku grupu" za ispitivanje "navoda o ozbiljnim kršenjima" u UNRVA.

Po njegovim rečima, cilj istrage je da identifikuje mehanizme i procedure koje Agencija trenutno ima kako bi se osigurala njena neutralnost, te da odgovori na navode ili informacije koje ukazuju na to da je pomenuti princip izneveren.

Izraelski zvaničnici su u više navrata optuživali 12 radnika UNRVA za umešanost u prošlogodišnju akciju Hamasa, u kojoj je ubijeno oko 1.200 ljudi u Izraelu i više od 200 uzeto za taoce.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac je pozdravio odluku rekavši da će podneti sve dokaze o vezi UNRVA s terorizmom i štetom koju agencija pričinjava regionalnom miru.

Gutereš je ranije priznao da je devet od 12 službenika UN navodno povezanih s Hamasom otpušteno, dok su dvojica ostala neidentifikovana, a jedan je u međuvremenu ubijen.

Iako izraelske optužbe tek treba da budu potvrđene, više od deset zemalja je već odlučilo da prekine finansiranje agencije za izbeglice, uključujući Sjedinjene Države, Švedsku, Britaniju i Nemačku.

Prošle nedelje portparol američkog Stejt departmenta rekao je da će 300.000 dolara izdvojenih za UNRVA biti zadržano do okončanja istrage. Sredstva u vrednosti 121 milion dolara su već uplaćena agenciji od 1. oktobra 2023, pošto joj Vašington obično dodeljuje do 400 miliona dolara svake godine.

UNRVA poriče da je svesno pomagala Hamasu ili bilo kojoj drugoj militantnoj grupi i pokrenula je istragu. 

image