Svet

Daj šta daš: Ukrajina od Kanade traži stara i nepouzdana raketna zrna

Kanadski zvaničnici potvrdili su da su se vodili razgovori sa ukrajinskim vrhom povodom ovog pitanja, ali i da su ih upozorili da stare rakete mogu biti nepouzdane, što transport i upotrebu čini izuzetno opasnom
Daj šta daš: Ukrajina od Kanade traži stara i nepouzdana raketna zrna© Marcelloo/Royal Military Museum Brussels/CC-BY-SA-3.0-migrated

Načelnik Glavne obaveštajne uprave (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov smatra da bi Kanada trebalo da pošalje na desetine hiljada starih raketa umesto što ih uništava. Ovaj zahtev vrha vojnoobaveštajne službe usledio je u periodu u kome se ukrajinske trupe konstantno žale na nedostatak artiljerijske i druge municije.

Naime, kanadska vojska namerava da uništi oko 83.000 "kanadskih raketnih vozila 7" (CRV7), proizvedenih tokom sedamdesetih godina, prenosi "Global njuz". U pitanju su zapravo nevođena raketna zrna u kalibru 70 mm, koja se lansiraju iz saćastih lansera na helikopterima.

Budanov je kanadskim medijima rekao da bi donacija tih raketa Kijevu bila "vin-vin situacija", jer će s jedne strane "pomoći ukrajinskim snagama u sukobu sa Rusijom", dok će "sačuvati poreske obveznike u Kanadi od troškova njihovog uništavanja".

Prema rečima načelnika GRU, CRV7 bi mogao da se lansira ne samo sa helikoptera, već i sa kopnenih platformi. Kako se navodi, Budanov smatra da bi bar 8.000 zrna trebalo da bude u "besprekornom stanju", ali da bi i rakete koje više nisu u funkciji bile od koristi za ukrajinsku vojsku jer se pojedini delovi mogu koristiti za proizvodnju dronova.

"Potrebno nam je mnogo opreme, naoružanja, artiljerijske i municije generalno", dodaje on.

Kanadski zvaničnici potvrdili su da su se vodili razgovori sa ukrajinskim vrhom povodom ovog pitanja, ali i da su ih upozorili da stare rakete mogu biti nepouzdane, što transport i upotrebu čini izuzetno opasnom.

"Mi nismo zabrinuti", izjavio je Budanov i naglasio da se ukrajinska vojska već navikla na rad sa starijom municijom koja je dopremljena iz inostranstva.

Kako prenosi "Global njuz", kanadske vlasti su već potpisale ugovor sa privatnom firmom radi uništavanja preostalih raketa, koji bi Otava morala da raskine ukoliko namerava da ispuni zahtev Kijeva.

Kanadski list je takođe citirao neimenovanog ukrajinskog pukovnika koji se  nalazi na čelu tima koji treba da preuzme CRV7 ukoliko zrna budu isporučena. Ukrajinski oficir je izjavio da im je "očajnički potrebna bilo kakva vrsta municije koju mogu da nabave".

Kao što je već poznato, ukrajinske snage se već nekoliko meseci suočavaju sa nedostatkom municije i opreme, budući da se isporuka sredstava iz NATO zemalja značajno smanjila. Stoga i ne čudi sumanuta ideja da se nabave nepouzdana raketna zrna koja, zbog očajnog stanja i godine proizvodnje, mogu naneti više štete nego koristi.

image