Svet

Zelenski protiv Zalužnog: Kako je došlo do sukoba u državnom vrhu Ukrajine? (VIDEO)

Novinar Stiv Svini otkriva istorijat i posledice trvenja ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i glavnokomandujućeg Valerija Zalužnog u novoj reportaži engleske redakcije RT

Uprkos konfuziji koja je pratila prve izveštaje o najnovijem događaju u sukobu ukrajinskog predsednika i glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, o smeni Zalužnog sada se već nekoliko dana otvoreno diskutuje u zapadnim medijima.

Da su Zalužni i Vladimir Zelenski u lošim odnosima postalo je jasno još prošlog leta, kada je ukrajinski predsednik oštro i javno odgovorio na tvrdnje glavnokomandujućeg da je Kijev na bojnom polju dospeo u "pat poziciju", da bi se trvenje nastavilo u narednim mesecima, a posebno po pitanju kontroverznog zakona o mobilizaciji.

Da situacija bude još konfuznija, nejasno je kako bi smena Zalužnog doprinela poboljšanju situacije na bojnom polju, bez ostvarivanja zahteva glavnokomandujućeg za većom količinom oružja i ljudstva, pita se novinar Stiv Svini u reportaži za englesku redakciju RT.

"Pukotine među rukovodstvom su razlog za brigu u Ukrajini, ali i među njenim zapadnim pristalicama, gde strpljenja i novca ima sve manje. O mirovnim pregovorima se sada otvoreno diskutuje u nekim zapadnim medijima, i otpuštanje Zalužnog bi moglo navesti neke od najvatrenijih pristalica Kijeva da postave neka jako teška pitanja", zaključuje se u reportaži.

image