Svet

Makron i Putin na vezi oko Zaporožja

Francuski predsednik najavio da će uskoro imati "direktan kotakt" sa predsednikom Rusije
Makron i Putin na vezi oko Zaporožjawww.globallookpress.com © Emmanuel Macron

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je da će imati "direktan kontakt" sa predsednikom Rusije Vladimirom Putnom u narednim danima.

Tema razgovora biće civilna nuklearna energija i elektrana u Zaporožju, za čije se bombardovanje Moskva i Kijev međusobno optužuju, piše AFP.

"Nameravam da u narednim danima ostvarim direktan kontakt sa njim (Putinom), pre svega zbog pitanja civilne nuklearne energije i elektrane Zaporožje, a nakon razgovora sa generalnim direktorom IAEA Rafaelom Grosijem", rekao je francuski predsednik novinarima.

Ovo nije prvi put da Makron prenosi Putinu "zabrinutost" zbog nuklearke u Zaporožju. Inače, francuski lider je jedan od retkih u EU koji i dalje ima povremeni kontakt sa ruskim liderom.

Iako je osudio rusku vojnu operaciju u Ukrajini, Makron često trpi kritike od saveznika zbog "previše popustljivog stava" prema Putinu. 

Povodom situacije u Zaporožju, francuski predsednik je izjavio da "treba učiniti sve da se sačuva bezbednost i sigurnost elektrane", kao i da je o tome razgovarao i sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim.

image