Svet

Protest poljoprivrednika u Poljskoj: Blokirali granične prelaze prema Ukrajini

Poljoprivrednici zahtevaju da se ograniči prekomerni priliv robe iz Ukrajine, kao i sa drugih neevropskih tržišta u EU, posebno u Poljsku
Protest poljoprivrednika u Poljskoj: Blokirali granične prelaze prema UkrajiniGetty © Omar Marques/Anadolu

Nezadovoljni poljski farmeri započeli su jednomesečni generalni štrajk blokadom graničnih prelaza prema Ukrajini, kao i blokadom puteva širom zemlje u znak protesta protiv politike EU i nedostatka podrške vlade.

Farmeri su posebno glasno govorili o uticaju uvoza jeftine hrane iz susedne Ukrajine, prenosi Rojters.

"Oko 100 farmera i 50 automobila blokiralo je prilaz graničnom prelazu Medika i došlo je do prekida saobraćaj za sva vozila", rekao je portparol ukrajinske granične službe Andrij Demčenko.

Poljski mediji navode da je bilo više od 250 blokada saobraćaja širom zemlje. 

Na snimcima se mogu videti kolone traktora koje su zakrčile puteve i transparenti na kojima je pisalo:"Bez nas ćeš biti gladan, nag i trezan".

Poljski ministar poljoprivrede Česlav Sjekjerski rekao je da razume izazove sa kojima se poljoprivrednici suočavaju, ali da se nada da bi protesti mogli da budu organizovani na način da budu "najmanje opterećujući za građane".

"Poljoprivrednici su opravdano zabrinuti i imaju opravdana očekivanja i zahteve da se ograniči prekomerni priliv robe iz Ukrajine, kao i sa drugih neevropskih tržišta u EU, posebno u Poljsku", rekao je Sjekjerski za poljski državni radio.

Sindikat poljoprivrednika Solidarnost, koji je najavio proteste prošle nedelje, saopštio je da će, pored blokada ukrajinskih graničnih prelaza, do 10. marta biti organizovane i blokade puteva širom Poljske.

Poljoprivrednici u Francuskoj, Belgiji, Portugaliji, Grčkoj, Španiji i Nemačkoj protestuju zbog ograničenja koja im postavljaju mere EU u borbi protiv klimatskih promena, kao i zbog povećanja troškova i, kako kažu, nelojalne konkurencije iz inostranstva.

image