Svet

Si-En-En: Sirski doveden sa zadatkom da zaustavi stagnaciju na frontu

Prema pisanju vodećih zapadnih medija, Sirski ima kontroverznu reputaciju – sa jedne strane opisuju ga kao bliskog saradnika ukrajinskog predsednika, dok među vojnicima nije baš omiljen zbog velikih gubitaka koje su ukrajinske snage pretrpele u operacijama kojima je rukovodio
Si-En-En: Sirski doveden sa zadatkom da zaustavi stagnaciju na frontuGetty

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je od novog glavnokomandujućeg ukrajinske vojske Aleksandra Sirskog zahtevao da zaustavi stagnaciju na frontu, prenosi "Si-En-En".

"Ukrajinsko političko rukovodstvo vrši pritisak na Sirskog da napravi novi plan radi izbegavanja 'stagnacije' na bojnom polju, a koji zauzvrat neće zahtevati mnogo novih regruta, dok novi zakon o mobilizaciji prolazi kroz parlament", navodi se u tekstu.

Međutim, američka novinska kuća naglasila je da koliko god vojnika Sirski bude zahtevao "ruska vojska će imati brojčanu prednost nad ukrajinskom".

Podsećanja radi, u četvrtak 8. februara Zelenski je objavio da je smenio generala Valerija Zalužnog sa mesta glavnokomandujućeg i na njegovo mesto postavio Aleksandra Sirskog koji je prethodno bio komandant kopnenih snaga.

Prema pisanju vodećih zapadnih medija, Sirski ima kontroverznu reputaciju - sa jedne strane opisuju ga kao bliskog saradnika ukrajinskog predsednika, dok među vojnicima nije baš omiljen zbog velikih gubitaka koje su ukrajinske snage pretrpele u operacijama kojima je rukovodio.

Zbog toga je među brojnim pripadnicima oružanih snaga stekao nadimke "kasapin", "mesar" i možda najupečatljiviji - "general 200". Potonji nadimak je referenca na izraz "tovar 200", koji u ruskom, tačnije sovjetskog vojnom žargonu predstavlja šifru za transport mrtvih vojnika. Drugi deo izraza potiče zbog upotrebe sanduka nosivosti sanduka do 200 kg u ove svrhe.

Pored Zalužnog, ukrajinski predsednik je očigledno odlučio, da sam ili uz "pomoć" svojih partnera sa Zapada, smeni gotovo čitav vrh ukrajinske vojske, što je već izazvalo određenu pometnju unutar vojske, čemu u prilog govore i uspesi ruskih trupa koje iz dana u dan napreduju na svim pravcima.

image