Svet

General-kasapin Sirski: Ko je novi glavnokomandujući ukrajinske vojske?

Novi glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine je Aleksandr Sirski - čovek, koji je užoj javnosti poznat još od 2014. godine kada je kod Debaljceva izgubio nekoliko hiljada ljudi. Njegovo imenovanje za prvo lice OSU ne sluti na dobro ukrajinskim vojnicima
General-kasapin Sirski: Ko je novi glavnokomandujući ukrajinske vojske?

Smena glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine izazvala je šok kako u zapadnim medijima, tako i među ukrajinskim vojnicima. Aleksandr Sirski je postao novo prvo lice OSU, međutim, uzimajući u obzir njegovu reputaciju, poreklo i jedan od njegovih nadimaka - "General Okruženi" - Ukrajinu očekuje samo smrt. 

Crna ovca

Aleksandr Sirski je rođen 26. jula 1965. u selu Novinki, Vladimirska oblast (SSSR, sada Rusija), od 80-ih godina prošlog veka živi u Ukrajini. Studirao je u Moskovskoj višoj vojnoj komandnoj školi. Na dužnost komandanta motostreljačkog voda 426. motorizovanog puka 25. motorizovane divizije Prve kombinovane armije stupa 1986. godine.

Nakon proglašenja nezavisnosti Ukrajine 1991. godine, Sirski je služio u ukrajinskim oružanim snagama i prošao gotovo sve etape svoje profesionalne vojne karijere – od komandira voda do zamenika načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

Vojnu karijeru je počeo 1993. godine kada je preuzeo komandu nad motostreljačkim bataljonom u Šestom odeljenju Nacionalne garde Ukrajine. Sirski je 2007. godine postavljen za načelnika štaba – prvog zamenika komandanta Združene operativne komande Oružanih snaga Ukrajine. U periodu 2011–2012. bio je prvi zamenik načelnika Glavne uprave za vojnu saradnju i mirovne operacije Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

Sirski je 2013. godine bio na poziciji prvog zamenika načelnika Glavnog komandnog centra Oružanih snaga Ukrajine i nadgledao saradnju sa NATO-om. Za komandanta Kopnene vojske Sirskog je imenovao predsednik Vladimir Zelenski. Učinio je to nekoliko meseci nakon pobede na izborima – 5. avgusta 2019. godine.

Pritom, roditelji novog glavnokomandujućeg i dalje žive u Vladimiru. Njegov otac je bivši vojnik, majka peva u horu. Oboje su penzioneri. Aleksandrov brat radi u obezbeđenju. Dok njihov stariji sin ratuje protiv Rusije, roditelji Sirskog svake godine učestvuju u "Besmrtnom puku", a sudeći po majčinoj stranici na društvenim mrežama, ona izuzetno podržava Rusiju. Deda novog glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine se borio protiv nacizma i poginuo je u Drugom svetskom ratu.

Prema prvim informacijama porodica ne komunicira sa Sirskim, a celo okruženje njegove familije ga smatra izdajicom. 

"Normalna osoba to ne radi. Kada smo se sreli na godišnjici mature, mnogi koji su poznavali Aleksandra, jednoglasno su ga osudili i rekli da je izdajnik, da se bori protiv svojih", kaže Tatjana Veselova, koja je ranije komunicirala sa rođacima Sirskog, a sada radi u muzeju jednoj od škola u Vladimiru.

General kasapin

Nakon ostavke Valerija Zalužnog, Aleksandr Sirski, kao i šef ukrajinske obaveštajne službe Kiril Budanov (koji se u Rusiji nalazi na listi terorista) su odbili da zauzmu dužnog glavnokomandujućeg. Međutim, posle nekoliko dana Sirski menja odluku postaje prvo lice OSU. Da li je došlo do mešanja iz inostranstva ili pretnji, nije poznato, ali je činjenica da Ukrajina ima novog glavnokomandujućeg koji sigurno neće žaliti svoje ljudstvo. 

Nakon stupanja na novu dužnost Sirski je rekao da mu je cilj uvođenje novih tehničkih rešenja, održavanje ravnoteže između izvršavanja borbenih zadataka i obnavljanja jedinica, njihova obuka, jasno i detaljno planiranje dejstava svih organa vojnog komandovanja i rukovođenja i tako dalje. Međutim, jedino što je proradilo su vojni komesari koji su počeli da rade 24/7 kako bi što više ljudi nasilno naterali da ratuju. 

Smena Zalužnog i imenovanje Sirskog je izazvalo bes među vojnicima, a i civilima. Pre svega jer je Zalužni bio najpopularnija ličnost u vojsci, a Sirskog sve češće zovu "Kasapin". Zanimljivo je da je on taj nadimak dobio osam godina pre početka Specijalne vojne operacije.

Nakon početka rata u Donbasu 2014. godine, general-major Sirski je postavljen za načelnika štaba – prvog zamenika načelnika takozvane "Antiterorističke operacije". Mnogi ukrajinski oficiri su Sirskog okrivili za ogromne gubitke koje su ukrajinske oružane snage pretrpele u okruženju u Debaljcevu početkom 2015. i dali mu nadimak "General Kotlovoj" (general okruženi). Prema različitim izvorima, u gradu Debaljcevu i okolini poginulo je više od 3.000 vojnika i oficira Oružanih snaga Ukrajine, a izgubljeni su skoro sva artiljerija i oklopna vozila, piše vojni ekspert Danil Bezsonov. 

Treba dodati da je upravo Sirski 2023. prvo "branio" Artjomovsk, a zatim i pokušao da ga vrati. Tokom tih borbi OSU su izgubile desetine hiljada ljudi. Broj ranjenih je nekoliko puta veći. 

"Novi glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Sirski spreman je da žrtvuje ljude čak i zarad simboličnih dostignuća",  piše "Volstrit džornal". 

"Njegovo prisustvo ili naređenja izdata u njegovo ime demorališu, on podriva poverenje u komandu u celini", komentar je jednog od ukrajinskih vojnika.

"Njegova nemilosrdna težnja za taktičkim dobitkom neprestano crpi našu ljudsku snagu i vodi do taktičkih dostignuća kao što je zauzimanje šumskih područja ili malih sela bez ikakvih operativnih ciljeva", rekao je drugi pokazujući da raspoloženje u vojsci spram novog komandanta i nije najsjajnije.

Kome odgovara Sirski?

Imenovanje Sirskog za glavnokomandujućeg najviše odgovara lično Zelenskom jer je Zalužni postao suviše nezavisna i popularna figura u Ukrajini. Nakon što je Zalužni bio okrivljen za neuspeh na frontu, Zelenski je imenovao čoveka koji će biti odan lično predsedniku i njegovim ljudima, i koji neće žaliti ljude kako bi dokazao zapadnim zemljama da nastave da šalju pare i naoružanje Kijevu. 

Situacija sa Aleksandrom Sirskim izuzetno podseća na delo Nikolaja Gogolja "Taras Buljba". Sirski, koji je rođen u Rusiji, gde mu i dan-danas žive roditelji, brani interes tuđe zemlje, kao što je u delu Gogolja uradio sin Tarasa - Andrej, kada je ratovao za Poljsku. Kako je na kraju završio Andrej zna svako ko je pročitao ovo čuveno delo.

image