Svet

Ko se boji Moskve još? Građani zemalja G7 imaju veće brige

Problemi poput klimatskih promena, radikalnog islamskog terorizma, migracija i sajber napada najviše brinu javnost u zemljama G7
Ko se boji Moskve još? Građani zemalja G7 imaju veće brigeGetty © Photo by Stefan Rousseau - Pool/Getty Images

Stanovnici zemalja članica grupe G7 (vodećih svetskih ekonomija), osim Japanaca i Britanaca, Rusiju više ne smatraju najvećom bezbednosnom pretnjom, pokazalo je istraživanje Minhenske bezbednosne konferencije, jednog od vodećih svetskih foruma o bezbednosnim pitanjima.

Moskva, koju su građani Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država 2022. smatrali najvećom pretnjom, pala je na četvrto mesto na listi prošle godine.

"Ruska vojna operacija protiv Ukrajine bila je prekretnica u zemljama G7. Ipak, dve godine kasnije, postoje znaci da se uticaj akcije Moskve na percepciju rizika ublažava", ističe se u istraživanju.

Sukob Moskve i Kijeva i ukupna geopolitička borba "i dalje oblikuju stavove građana o drugim zemljama, ali manje intenzivno nego prošle godine", dodaje se.

Prema rezultatima istraživanja, problemi poput klimatskih promena, radikalnog islamskog terorizma, migracija i sajber napada bili su među onima koji najviše brinu javnost u zemljama G7.

Najznačajniji pad zabrinutosti zbog Rusije zabeležen je u Nemačkoj i Italiji, gde je ona pala na 7. odnosno 12. mesto.

Amerikanci su rekli da veruju da sajber napadi, politička polarizacija i Kina predstavljaju veću pretnju njihovoj zemlji od Moskve, navodi Minhenski bezbednosni indeks.

Rusija je prva na listi najvećih pretnji još samo u Velikoj Britaniji i Japanu.

Što se tiče Ukrajine, ljudi u zemljama G7 je "još uvek smatraju saveznikom" , ali u "manjoj meri nego prošle godine", navodi se u studiji.

image
VV inauguration
banner