Rusija

Italijanski vojni list: Saudijska Arabija kupuje ruski "pancir"

Ukoliko su navodi italijanskog lista tačni, Saudijska Arabija postaće treći korisnik ovog sistema u Persijskom zalivu
Italijanski vojni list: Saudijska Arabija kupuje ruski "pancir"www.globallookpress.com © Olga Sokolova

U Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije u toku je jedan od najvećih međunarodnih sajmova naoružanja i vojne opreme - "Svetski odbrambeni forum 2024", na kome je između ostalog prikazano mnoštvo sredstava ratne tehnike iz Ruske Federacije.

Posetioci iz mnogih zemalja, naročito sa Bliskog istoka, izrazili su veliko interesovanje za rusko oružje koje je svoje kvalitete pokazalo tokom SVO. 

Tako je prema pisanju italijanskog vojnog časopisa "Rivista italijana difesa", Saudijska Arabija sa Rusijom dogovorila nabavku sistema PVO kratkog dometa "pancir-s1".

Ukoliko su navodi italijanskog lista tačni, Saudijska Arabija postaće treći korisnik ovog sistema u Persijskom zalivu, nakon Ujedinjenih Arapskih Emirata i Omana. Za sada nije poznato koliko sistema i u kakvoj konfiguraciji je Rijad naručio.

Nema sumnje da su se Saudijci opredelili za "pancir" upravo zbog njegove pouzdanosti i činjenici da se radi o sistemu koji je svoje sposobnosti dokazao u borbi.

Takođe, poznato je da su na osnovu iskustava iz SVO primenjena određena poboljšanja i modifikacije, naročito na softverskim komponentama čime je "pancir" postao još efikasnije sredstvo za suočavanje sa različitim vazdušnim pretnjama.

image