Svet

Propali pregovori o primirju: Milion Palestinaca u Rafi čeka izraelski napad

Palestinci koji su utočište od izraelskog bombardovanja potražili u gradu Rafa strahuju da će, posle propalih pregovora, Izrael pokrenuti vojnu akciju na grad
Propali pregovori o primirju: Milion Palestinaca u Rafi čeka izraelski napad© Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Pregovori u Kairu na kojima su učestvovali predstavnici Sjedinjenih Držva, Izraela, Egipta i Katara završeni su juče bez dogovora nanevši tako novi udarac više od milion Palestinaca koji su pobegli u Rafu od izraelskih napada.

"Vest je bila razočaravajuća, nadali smo se da bi moglo da se postigne dogovor u Kairu. Sada odbrojavamo dane pre nego što Izrael pošalje tenkove. Nadamo se da neće, ali ko može da ih spreči?", rekao je Rojtersu Said Džaber, biznismen iz Gaze koji se sa svojom porodicom skriva u Rafi. "Izgubili smo svoje domove, posao. Zar to nije dovoljno? Dosta nam je ovog rata i biće nam potrebne decenije da obnovimo Gazu i povratimo svoje živote. Kada će svet zaustaviti izraelsko klanje našeg naroda?"

Izraelska vojska najavila je ofanzivu na Rafu, grad na jugu Pojasa Gaze blizu granice sa Egiptom, ali nije dala detalje o predloženom planu za evakuaciju civila. Izrael kaže da preduzima korake da smanji civilne žrtve i optužuje borce Hamasa da se kriju među civilima, uključujući bolnice i skloništa - nešto što militantna grupa poriče.

Stanovnici Rafe rekli su agenciji da je na desetine raseljenih ljudi počelo da napušta Rafu nakon izraelskog granatiranja i vazdušnih udara poslednjih dana. U međuvremenu, Egipat je jasno stavio do znanja da neće dozvoliti egzodus izbeglica preko granice.

Najmanje 28.576 Palestinaca je ubijeno u izraelskim napadima, saopštile su palestinske vlasti. U napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra stradalo je 1.200 Izraelaca.

image