Svet

EU odobrila 13. paket sankcija Rusiji

Napominje se da je oko 200 kompanija i pojedinaca podleglo ograničenjima, ali da paket koji je usvojio Brisel ne sadrži nove sektorske mere
EU odobrila 13. paket sankcija Rusiji© Dursun Aydemir/Anadolu via Getty Images

Evropska unija je odobrila 13. paket sankcija Rusiji, prenosi "Rojters", pozivajući se na evropske izvore.

Napominje se da je oko 200 kompanija i pojedinaca podleglo ograničenjima, ali da paket koji je Brisel usvojio ne sadrži nove sektorske mere.

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ranije je izjavila da će nove sankcije EU biti usmerene na zaobilaženje ograničenja trećih zemalja.

"Pratimo koje zemlje zaobilaze naše sankcije, imamo teške razgovore sa njima i uvodimo sankcije njihovim kompanijama", navela je.

Prethodno je Službeni list EU objavio da je Savet Evropske unije produžio antiruske sankcije do 24. februara 2025. godine.

"Odluka (o produženju restriktivnih mera) važiće do 24. februara 2025. godine", navedeno je na sajtu Unije, kao i to da mera stupa na snagu pošto je objavljena.

Sjedinjene Države i Evropska unija počele su da uvode sankcije Ruskoj Federaciji od aneksije Krima 2014, što se najpre odnosilo na zabranu putovanja i zamrzavanje imovine pojedinih zvaničnika a potom se širilo na poslovanje ruskih kompanija, a obuhvatilo je i isključivanje RF iz G8 i Saveta Evrope.

image