Rusija

Zaharova o novom paketu sankcija: Gospodo iz EU kažite čija ekonomija puca po šavovima?

Ove godine ruski BDP porašće za 3,5 odsto, a u evrozoni za 0,6 odsto. Sasvim je jasno da je glavna žrtva sankcionog rata protiv Rusije, koji je Zapad pokrenuo na podsticaj Sjedinjenih Država - EU, poručuje portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova
Zaharova o novom paketu sankcija: Gospodo iz EU kažite čija ekonomija puca po šavovima?© Пресс-служба МИД РФ / РИА Новости

Uvodeći novi paket sankcija Rusiji, Brisel nastavlja da se prepušta iluziji da je u stanju da pobedi u sankcionom ratu protiv Rusije, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Zanemarujući jasan i nedvosmislen stav svetske većine koja se protivi jednostranim prinudnim merama, EU je odobrila još jedan paket nelegitimnih antiruskih sankcija. U međuvremenu, sve je očiglednija činjenica da je svaki pokušaj Unije da svojim restrikcijama nanese nepopravljivu štetu ruskoj privredi apsolutno uzaludan i, zapravo, poguban za nju samu", kazala je Zaharova na današnjem brifingu.

Ona je istakla da Rusija ne samo da je izdržala neviđeni finansijski i ekonomski nalet Zapada, već je ruska ekonomija razvila moćan "imunitet protiv sankcija", postala stabilnija i uspešno se razvija.

"Ove godine će ruski BDP porasti za 3,5 odsto. Ali EU, sa druge strane, ne može da izdrži posledice antiruskih sankcija koje sama nameće. U evrozoni će rast BDP-a biti 0,6 odsto. Unija pada u recesiju. Upravo je pre neki dan statistički biro Evrostat, objavio najnovije podatke o industrijskoj proizvodnji u EU – za poslednjih 12 meseci smanjena je za 5,5 odsto, a u evrozoni za 6,6 odsto", ukazala je.

"Pa čija ekonomija, gospodo, evropske birokrate, puca po šavovima? Ali pre ili kasnije ćete morati da objasnite svojim građanima zašto su muke u ime 'strateškog poraza' Rusije bile uzaludne", poručila je Zaharova.

Prema njenima rečima, danas je jasno da je glavna žrtva sankcionog rata protiv Rusije, koji je Zapad pokrenuo na podsticaj Sjedinjenih Država, Evropska unija.

Na ovaj način, nastavila je, Vašington se jednostavno obračunava sa svojim evropskim konkurentima, teraju ih da kupuju američke energente i oružje po previsokim cenama i dosledno im oduzimaju industrijsku i tehnološku bazu.

"Ono što se dešava sa EU direktna je posledica političke bezvolje i marionetskog ponašanja većine elita EU. Ali to je njihov izbor, a način na koji su najnovije sankcije dogovorene na poslednjem sastanku Evropskog saveta ukazuje da nekada suverene evropske države, zapravo, više nemaju pravo izbora", poručila je.

image