Rusija

Rast ruske privrede premašio prognoze: Povećan promet u trgovini, proizvodnja i građevina u plusu

Procena Federalne državne službe za statistiku "Rostata" od 5,5 odsto je veća od proračuna ruskog Ministarstva ekonomije koje je rast privrede Rusije u trećem kvartalu procenilo na 5,2 odsto, kao i od prognoze Banke Rusije (BR) od 5,1 odsto
Rast ruske privrede premašio prognoze: Povećan promet u trgovini, proizvodnja i građevina u plusuwww.globallookpress.com © Aleksey Smyshlyaev

Ruska ekonomija je u trećem kvartalu porasla za 5,5 odsto međugodišnje, saopštila je ruska Federalna državna služba za statistiku "Rostat", na osnovu preliminarne procene.

Procena "Rostata" je veća od proračuna ruskog Ministarstva ekonomije koje je rast privrede Rusije u trećem kvartalu procenilo na 5,2 odsto, kao i od prognoze Banke Rusije (BR) od 5,1 odsto, prenosi "Komersant".

U komentaru "Rostata" se navodi da su prilikom izračunavanja BDP za treći kvartal korišćeni indikatori industrijske statistike, koji su pokazali godišnje povećanje prometa u veleprodaji - za 22,9 odsto, prometa u maloprodaji - 11,3 odsto, kao i proizvodnje u prerađivačkoj industriji - 10,2 odsto, građevinarstvu - osam odsto, poljoprivredi - četiri odsto.

Detaljniji podaci o procenama rasta BDP-a u trećem kvartalu će biti objavljeni 13. decembra. Prema proračunima agencije "Interfaks" na osnovu kvartalnih podataka, ruska privreda je od januara do septembra porasla za 2,9 odsto međugodišnje.

Premijer Rusije Mihail Mišustin je ranije procenio da će godišnji rast ruske ekonomije u prvih devet meseci biti 2,8 odsto.

image