Rusija

Peskov: Sankcije protiv ruskih dijamanata bile predvidljive, ali imamo način da ih zaobiđemo

Iscrpljuje se potencijal onih oblasti, u kojima se mogu uvoditi sankcije, ističe portparol Kremlja
Peskov: Sankcije protiv ruskih dijamanata bile predvidljive, ali imamo način da ih zaobiđemo© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Bilo je jasno da će novi paket sankcija protiv Moskve uključivati i mere usmerene protiv dijamanata, kaže danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodaje da će Moskva zaobići te sankcije, budući da postoje mogućnosti za to.

"Bilo je predvidljivo, spremali su se za to. Ne mislim da nema opcija da se ove sankcije zaobiđu. One postoje i biće sprovedene. U svakom slučaju, učinićemo sve da zaštitimo i osiguramo naše interese", prokomentarisao je Peskov.

Podsetimo, Evropska unija juče je objavila novi paket sankcija protiv Rusije, koji pretpostavlja nove ekonomske i druge mere usmerene protiv 61 fizičkog lica i 86 organizacija, ali i zabranu uvoza ruskih dijamanata. 

"Dvanaesti paket sankcija u celini svedoči da se iscrpljuje potencijal onih oblasti, u kojima se mogu uvoditi sankcije", ističe on, i poručuje da je dobar primer za svo "bezumlje sankcija" to što su one uvedene i protiv ruskog društva "Znanje", koje je, inače, organizacija obrazovnog karaktera. 

Govoreći o zamrzavanju imovine ruskih odbrambenih preduzeća, Peskov dodaje da to ne predstavlja veliku opasnost, budući da ove imovine u EU i nema. 

Portparol je, takođe, prokomentarisao i multinacionalnu operaciju u Crvenom moru, koju je najavio šef Pentagona Lojd Ostin, nakon napada Huta na komercijalne brodove. Peskov nije mnogo želeo da komentariše ove akcije, ali jeste istakao da Rusija "ne učestvuje u ovoj operaciji". 

image