Svet

EU uvela 13. paket antiruskih sankcija: Na listi i firma iz Srbije

Novi paket sankcija predviđa mere protiv 194 fizičkih i pravnih lica, sa akcentom na ruskom vojnom i odbrambenom sektoru
EU uvela 13. paket antiruskih sankcija: Na listi i firma iz SrbijeGetty © Christopher Furlong / Staff

Savet Evropske unije danas je i zvanično usvojio 13. paket sankcija EU protiv Rusije, koji bi trebalo da stupi na snagu nakon objavljivanja u službenom glasniku EU. 

Sankcije se uvode povodom godišnjice početka Specijalne vojne operacije, a novi paket predviđa mere protiv 194 fizičkih i pravnih lica, sa akcentom na ruskom vojnom i odbrambenom sektoru.

Na listi je i kompanija iz Srbije, a, kako prenose "RIA Novosti", i severnokorejski ministar odbrane.

Ime kompanije iz Srbije koja je potpala pod sankcije nije precizirano u poslednjem izveštaju Saveta EU, ali se navodi da je ona jedna od 27 sankcionisanih organizacija, koje "direktno podržavaju vojno-industrijski sektor Rusije tokom agresorskog rata u Ukrajini".

U tekstu se dalje pojašnjava da je kompanija iz Srbije učestvovala u "zaobilaženju trgovinskih ograničenja", koje su uvedene protiv Moskve.

Iz istog razloga, sankcionisane su i kompanije iz Indije, Šri Lanke, Kine, Kazahstana, Tajlanda i Turske.

 "Restriktivne mere EU zbog radnji koje podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine do sada su uvedene protiv više od 2.000 fizičkih i pravnih lica", podseća Savet EU.

U saopštenju se dalje navodi i da nove mere imaju za cilj da se Rusiji onemogući pristup delovima za bespilotne letelice.

Takođe, uvode se i dodatne restrikcije za izvoz robe iz EU u Rusiju, ali onih artikala koja bi mogli da ojačaju proizvodne kapacitete Ruske Federacije. 

Paket je usvojen dan pre isteka dve godine od pokretanja SVO. Operacija je započeta 24. februara 2022.

image