Ekonomija

Kako je Severna Koreja uz pomoć trepavica pronašla put do Zapada?

Uz perike, veštačke trepavice predstavljaju jedan od glavnih artikala severnokorejskog izvoza
Kako je Severna Koreja uz pomoć trepavica pronašla put do Zapada?Getty © Koichi Kamoshida / Staff

Severna Koreja je prošle godine zaradila "milione dolara" zaobilazeći međunarodne sankcije i izvozeći veštačke trepavice označene kao kineske, a koje se prodaju širom sveta, preneo je Rojters.

Rojters je razgovarao sa 20 ljudi – uključujući 15 u industriji trepavica, te advokate i stručnjake za ekonomiju Severne Koreje – koji su opisali sistem u kojem kineske firme uvoze poluproizvode iz Severne Koreje koji se zatim kompletiraju i pakuju sa oznakom "Mejd in Čajna" (proizvedeno u Kini).

Upućeni su primetili da se trepavice potom distribuiraju na različita tržišta širom planete, uključujući zapadne zemlje, Japan i Južnu Koreju. Uz perike, ovaj proizvod predstavlja jedan od glavnih artikala severnokorejskog izvoza.

Rojters je procenio i da su u 2023. veštačke trepavice i perike činile oko 60 odsto severnokorejskih isporuka pripisanih Kini.

Procenjuje se da je Pjongjang prošle godine u Peking izvezao ukupno 1.680 tona veštačkih trepavica, brade i perika, u vrednosti od 167 miliona dolara.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova je prokomentarisao da su njegova nacija i Severna Koreja "prijateljski susedi".

"Ne treba preuveličavati normalnu saradnju dveju zemalja, koja je legalna i u skladu sa zakonom", rekao je on.

image