Svet

Da li Kina preko solarnih panela ulazi u Pentagon?

Instaliranje solarnih panela na zgradu Pentagona moglo bi da dovede do više problema nego rešenja, upozoravaju stručnjaci
Da li Kina preko solarnih panela ulazi u Pentagon?Getty © Andy Dunaway/USAF

Američko Ministarstvo energetike je objavilo da postavlja solarne panele na krov Pentagona iz ekoloških razloga, iako nije urađena nikakva studija o izvodljivosti ovog poduhvata.

A pošto osam od deset solarnih panela koji se postavljaju u Americi dolaze iz Kine, postavlja se pitanje: Odakle će doći solarni sistem za Pentagon - pre svega, da li će paneli biti kineski? Šta je sa baterijama? Sistem prebacivanja? Ako Kinezi, da li bi mogli da ometaju sistem?

Čak i ako Pentagon kupi panele američke proizvodnje, metalurški silicijum i polisilicijum potrebni za solarne panele uglavnom dolaze iz Kine, piše "Ejža tajms".

Pored toga, ako Pentagon zaista želi da se oslanja na solarnu energiju, biće mu potrebne ogromne baterije. One su zasnovane na litijumu, a Kina je drugi najveći proizvođač na svetu.

Kada je reč o baterijama, blog "Solarkvouts" navodi da se "šest od deset najvećih svetskih kompanija za proizvodnju litijum-jonskih baterija nalazi se u Kini. Oni su proizveli neverovatnih 79 posto svih litijum-jonskih baterija koje su ušle na globalno tržište 2021. i predviđeno je da će ostati vodeća zemlja u proizvodnji litijum-jonskih baterija 2025".

Čak i ako su pakovanja baterija proizvedena u Americi, pojedinačne baterije u njima verovatno dolaze iz Azije, najverovatnije Kine, navodi "Ejža tajms".

U skladu sa Zakonom o kupovini američkih proizvoda, Pentagon bi morao da najmanje polovinu svojih potreba zadovoljava robom domaće proizvodnje. Ipak, i taj Zakon sadrži izuzetke, koji se često koriste.

Ni Ministarstvo energetike, koje obezbeđuje početna sredstva, ni Ministarstvo odbrane verovatno neće obraćati previše pažnje ako su instalacije za proizvodnju solarne energije pune kineskih delova.

Ako Pentagon dobije solarni sistem, baterije će najverovatnije biti instalirane u zgradi odvojenoj od Pentagona – na isti način na koji se specijalna nezavisna elektrana Pentagona nalazi u posebnoj zgradi.

Iako Ministarstvo energetike kaže da će oni platiti solarne panele, verovatno je da će troškovi instalacije i novih zgrada plus specijalni sistemi poveznica i prekidača biti plaćeni iz budžeta Pentagona.

Niko ne može da kaže kolika će biti stvarna cena projekta, ali verovatno će koštati više stotine miliona dolara.

Nova zgrada bi trebalo da bude dobro zagrejana, jer litijumske baterije ne vole hladno vreme, podseća "Ejža tajms".

Oni se takođe ponekad zapale, a litijumske požare je teško ugasiti – obično ceo automobil, kamion ili autobus mora da bude umotan u poseban pokrivač za gašenje požara, a olupina i dalje gori dok se ne potroši svo litijumsko gorivo.

Pentagon će morati da investira u sistem protivpožarne zaštite, ako to uopšte bude moguće za tako veliku instalaciju. Ako do požara dođe i otrovni dim iz njega obavija Pentagon, osoblje će morati da bude evakuisano.

Postavljanje nesigurnog i toksičnog sistema u blizini Pentagona, ili čak unutar njega, znači da će vitalne sposobnosti, uključujući nacionalne komandne centre, morati da prestanu sa radom, navodi "Ejža tajms".

Krov Pentagona nije pogodan za solarne panele jer nije potpuno ravan, niti je dizajniran da drži dodatnu težinu. On takođe ima posebne antene i senzore, a mnogi od njih su klasifikovani.

Isto tako, nema informacija o tome koliko bi solarnih panela bilo potrebno da bi bili korisni ili koji procenat električne energije bi oni mogli da proizvode.

image