Svet

"Politiko": Bajden nije imao pojma da je šef Pentagona u bolnici

Vest o hospitalizaciji ministra odbrane Ostina dolazi u trenutku rasplamsavanja krize na Bliskom istoku, dok Huti napadaju brodove u Crvenom moru i bukti rat u Pojasu Gaze
"Politiko": Bajden nije imao pojma da je šef Pentagona u bolniciwww.globallookpress.com © DAMIAN BURZYKOWSKI via www.imago

Pentagon je tri dana držao u neznanju administraciju američkog predsednika Džozefa Bajdena o hospitalizaciji ministra odbrane Lojda Ostina, izveštava "Politiko".

Ministarstvo odbrane saopštilo je u petak uveče da je Ostin prethodnog ponedeljka primljen u Medicinski centar "Volter Rid", dodajući da su razlog "komplikacije koje su usledile usled medicinske procedure."

Ministarstvo je saopštilo se da se 70-godišnji Ostin "dobro oporavlja i da očekuje da će uskoro nastaviti da obavlja svoje dužnosti."

Pentagon nije izneo nikakve detalje o njegovom zdravstvenom stanju. U izveštaju "En-Bi-Si njuza" tvrdi se da je Ostin proveo četiri dana na intenzivnoj nezi.

Međutim, trojica američkih zvaničnika kažu da Bajden i njegova administracija nisu imali pojma o Ostinovj hospitalizaciji.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven je obavestio Bajdena i druge visoke zvaničnike da je Ostin hospitalizovan tek tri dana kasnije, odnosno 4. januara.

Vest o hospitalizaciji ministra odbrane "došla je kao šok za osoblje iz Bele kuće", tvrdi ovaj list, dodajući da su zvaničnici Saveta za nacionalnu bezbednost iznenađeni što je Pentagonu trebalo toliko vremena da ih o tome obavesti.

U međuvremenu je sam Ostin izdao saopštenje u kome priznaje da je "javnost trebalo da bude obaveštena na odgovarajući način."

Vest o hospitalizaciji ministra odbrane Ostina dolazi u trenutku rasplamsavanja krize na Bliskom istoku, kada Huti napadaju brodove u Crvenom moru i dok bukti rat u Pojasu Gaze.

image