Svet

Bela kuća: Uvodimo preko 500 novih sankcija protiv Rusije

Novim merama Vašington želi da smanji prihode koje Rusija dobija od energetskih resursa, pojača podršku "borcima za demokratiju" i "nezavisnim medijima", kao i da ograniči rad kompanija koje pružaju tajnu podršku Rusiji
Bela kuća: Uvodimo preko 500 novih sankcija protiv RusijeGetty © Chip Somodevilla / Staff

Sjedinjene Američke Države uvešće više od 500 sankcija protiv Ruske Federacije, saopštila je danas Bela kuća, pozivajući se na odobrenje američkog predsednika Džozefa Bajdena.

"Danas najavljujem više od 500 novih sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini i smrti Alekseja Navaljnog. Ove sankcije će biti usmerene na pojedince povezane sa zatvorom Navaljnog, kao i na ruski finansijski sektor, odbrambeno-industrijsku bazu, mreže nabavki i ona lica koji izbegavaju sankcije na više kontinenata", rekao je Bajden.

Nove mere uključuju ograničenja koja se tiču izvoza i ona će se odnositi i na oko 100 kompanija koje podržavaju Rusiju, prenosi TASS. Ove organizacije "pružaju tajnu podršku ruskoj vojnoj mašineriji", navodi se u odluci Bajdena.

Najnovijim sankcijama Vašington će pokušati i da umanji prihode Rusije od energetskih resursa.

Takođe, u planu je i dalja podrška onima koji se "bore za demokratiju".

"Naložio sam svom timu da poveća podršku civilnom sektoru, nezavisnim medijima i onima koji se bore za demokratiju širom sveta", potvrdio je Bajden.

Podsetimo, Evropska unija je ranije tokom dana izdala saopštenje u kojem se navodi da uvodi 13. paket sankcija protiv Moskve, koji predviđa mere protiv 194 fizičkih i pravnih lica. Na listi sankcija je po prvi put neimenovana organizacija iz Srbije zbog toga što, kako se navodi, pomaže Rusiji da izbegne nametnuta joj trgovinska ograničenja.

image