Rusija

Medvedev čestitao Dan branilaca otadžbine: Spremnost da branimo našu zemlju je osnov buduće pobede

Dan branilaca otadžbine u Rusiji praznuju muškarci svih uzrasta i profesija, a ne samo vojnici jer su svi oni potencijalni branioci domovine i porodice. Čestitke primaju i žene koje rade u policiji ili u vojsci
Medvedev čestitao Dan branilaca otadžbine: Spremnost da branimo našu zemlju je osnov buduće pobedewww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Ruski vojnici koji učestvuju u Specijalnoj vojnoj operaciji daju čvrst i neosporan otpor neprijatelju, štite ljude na našim istorijskim teritorijama, bore se hrabro i herojski, ukazao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev povodom Dana branilaca otadžbine koji se obeležava u Rusiji.

Srećan praznik svima koji verno služe Rusiji i štite miran i prosperitetan život miliona građana, poručio je Medvedev.

"Odanost visokim idealima patriotizma i spremnost da branimo otadžbinu su u svakom trenutku naše večne vrednosti, osnova današnjih dostignuća i budućih pobeda", rekao je Medvedev.

"Ponosni smo na podvige heroja Marijupolja, Popasne, Lisičanska, Artjomovska, Avdejevke – svih koji nam približavaju konačnu pobedu nad neonacistima. Poklanjamo se na pomenom palih heroja", napisao je na Telegramu.

Zahvalio je vojnim licima, dobrovoljcima i ekspertima raznih struka koji učestvuju u Specijalnoj vojnoj operaciji. Svim braniocima otadžbine, njihovim porodicama i prijateljima poželeo je dobro zdravlje, uspeh u služenju Rusiji i sve najbolje!

Dan branilaca otadžbine

Ovaj praznik je jedan od najznačajnijih u ​​kalendaru u Rusiji, a obeležava se više od sto godina. Za to vreme pojavilo se nekoliko verzija o poreklu praznika, a njegovo ime se menjalo nekoliko puta.

Prvih godina proslavljanja februarskog praznika se veličalo formiranje vojske i sećalo se na herojstvo i vojne podvige stanovnika Rusije.

Svečane manifestacije u čast vojnika počele su tradicionalno da se organizuju tek nekoliko godina nakon završetka Drugog svetskog rata. Od 1949. godine, 23. februara redovno su održavane vojne parade, koncerti, priređivan je vatromet, a veteranima vojske i mornarice su svečano uručivane medalje i ordeni.

Danas je običaj da se čestita muškarcima svih uzrasta i profesija, uključujući i one koji nemaju veze sa vojskom. Veruje se da je svaki muškarac potencijalni branilac domovine i porodice, te se ovaj praznik doživljava kao analog 8. marta. Osim toga, na ovaj dan čestitke primaju i žene koje rade u policiji ili služe u vojsci.

Ovaj praznik je od 2002. godine neradan dan.

 

image
VV inauguration
banner