Rusija

Putin čestitao Rusima Dan branilaca otadžbine: Vojska i mornarica garancija bezbednosti RF

"Vojnici i oficiri Rusije dostojno nastavljaju slavnu vojnu tradiciju. Danas su na čelu SVO. Bore se za istinu i pravdu, pokazuju hrabrost u odbrani Rusije. Oni su naši istinski nacionalni heroji", istakao je ruski lider
Putin čestitao Rusima Dan branilaca otadžbine: Vojska i mornarica garancija bezbednosti RF© Tanjug/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin je, čestitajući Dan branilaca otadžbine, jedan od najpoštovanijih državnih praznika u zemlji, nazvao je učesnike Specijalne vojne operacije istinskim herojima koji pokazuju izuzetnu hrabrost i država se njima ponosi.

"Vojnici i oficiri Rusije dostojno nastavljaju slavnu vojnu tradiciju. Danas su na čelu SVO. Bore se za istinu i pravdu, pokazuju hrabrost u odbrani Rusije. Oni su naši istinski nacionalni heroji. Ponosni smo. Divimo se njihovoj hrabrosti i poštujemo herojska dela", rekao je Putin u čestitki za Dan branilaca otadžbine.

Dodao je da će učiniti sve da ispune zadatke koji su im postavljeni.

Putin je potom istakao da su danas, u svetu punom brojnih alarmantnih izazova i rizika, visoka borbena gotovost vojske i mornarice garancija bezbednosti Rusije i njenog suverenog razvoja.

"Uzimajući u obzir realno borbeno iskustvo, nastavićemo da jačamo Oružane snage na svaki mogući način, obezbeđujući im stalnu modernizaciju. Danas je udeo savremenog naoružanja i opreme u strateškim nuklearnim snagama već dostigao 95 odsto, a u pomorskoj komponenti nuklearne trijade je skoro 100 odsto", dodao je Putin u čestitki.

Lider Ruske Federacije je istakao da je sledeći korak uvođenje tehnologije veštačke inteligencije u vojnu sferu, te podsetio da je poslednjih godina odbrambena industrija višestruko povećala snabdevanje trupa, pre svega visokopreciznim naoružanjem, dronovima, tenkovima, oklopnim vozilima, artiljerijom i sistemima PVO.

Po njegovim rečima, budućnost ruske vojske i mornarice pripada narednicima i oficirima koji su se dokazali u borbi i herojski borili.

"Među glavnim prioritetima su povećanje borbene obučenosti, koherentnosti dejstava naših jedinica i formacija, obuka komandanata na svim nivoima. S tim u vezi važnu ulogu predstavljaju narednici i oficiri koji su se dokazali u borbi, herojski borili na kopnu, u vazduhu i na moru. Pravi komandanti su hrabri i odlučni, oni vode vojnike. Na njima je budućnost naše vojske i mornarice", rekao je predsednik Putin.

Istakao je i da će Rusi uvek pamtiti da je sovjetski narod branio slobodu zemlje, cele Evrope i celog sveta, kao i da su odanost otadžbini, dužnost da se ona štiti i brani najvažnije vrednosti u Rusiji.

Predsednik Rusije rekao je da su četiri Tu-160M predata Oružanim snagama u Kazanju.

image