Sport

Putinova snažna poruka Zapadu – Valijeva prva do predsednika Rusije

U Kazanju je u toku svečana ceremonija otvaranja Igara budućnosti u Kazanju na kojoj prisustvuje državni vrh Rusije
Putinova snažna poruka Zapadu – Valijeva prva do predsednika Rusije© РИА Новости/Сергей Бобылев / POOL

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin pojavio se na ceremoniji svečanog otvaranja Igara budućnosti u Kazanju i bio je u društvu poznatih sportista.

Putin je odlučio da na njemu najbliže mesto sa leve strane bude mlada umetnička klizačica Kamila Valijeva, koja je nedavno suspendovana na četiri godine odlukom Suda za sportsku arbitražu (CAS).

Prvi čovek Rusije na taj način je pokazao šta misli o odluci da se jednoj od najtalentovanijih sportistiskinja ove zemlje maltene uništi karijera.

Podsetimo, CAS je suspendovao Valijevu na četiri godine zbog kršenja antidoping pravila. U objašnjenju presude istaknuto je da klizačica iz Kazanja nije uspela da dokaže da nije namerno uzimala doping.

Valijeva je od 25. decembra 2021. lišena svih titula, medalja i novčanih nagrada za učešće na takmičenjima, zbog čega je Međunarodna klizačka unija (ISU) oduzela zlato ruskim klizačima na ekipnom turniru Olimpijskih igara 2022. godine.

Uz Putina su bili još olimpijski šampion u sportskoj gimnastici Nikita Nagornji, odnosno čuveni ruski fudbaler Andrej Aršavin.

Igre budućnosti su prvi veliki međunarodni turnir "fidžitalnih" sportova na svetu koji kombinuju fizička takmičenja u klasičnim sportovima i posebno priređenim digitalnim sportskim disciplinama za onlajn učesnike iz celog sveta.

Takmičenje je na programu u Kazanju od 21. februara do 3. marta.

image