Svet

Većina Nemaca veruje da ukrajinske izbeglice nisu uspele da se integrišu u društvo

Skoro polovina ispitanih takođe smatra da Ukrajinci dobijaju "previše podrške" od nemačke vlade
Većina Nemaca veruje da ukrajinske izbeglice nisu uspele da se integrišu u društvoGetty © picture alliance / Contributor

Većina Nemaca nezadovoljna je politikom Berlina u vezi sa Ukrajinom, pokazalo je novo istraživanje. Mnogi smatraju da vlada čini previše za Ukrajince koji su stigli u Nemačku nakon početka sukoba, a nedovoljno da pomogne u njegovom okončanju, pokazuje anketa koju je sproveo institut za ispitivanje javnog mnjenja INSA za "Bild".

Skoro 50 odsto ispitanika smatra da ukrajinske izbeglice dobijaju "previše podrške" od nemačkih vlasti. Njih 35 odsto smatra da je trenutni nivo pomoći odgovarajući, a samo 5 odsto ga opisuje kao nedovoljan. Više od polovine ispitanih takođe veruje da su napori da se Ukrajinci integrišu u nemačko društvo propali, a manje od 30 odsto smatra da su donekle bili uspešni.

Broj Ukrajinaca koji žive u Nemačkoj porastao je sa 138.000 u januaru 2022. na 1,15 miliona, objavio je "Bild", pozivajući se na Savezni zavod za statistiku. Ukrajinci sada čine 1,4 odsto stanovništva.

Prošlog leta, list je preneo da su Ukrajinci postali najveća grupa stranih primaoca socijalne pomoći u zemlji i da su činili 30 odsto svih stranaca koji primaju socijalnu pomoć u Nemačkoj. Berlin je olakšao propise za Ukrajince u poređenju sa tražiocima azila iz drugih zemalja. Ljudi iz Ukrajine ne moraju da podnose zahtev za azil i automatski imaju pravo na redovnu socijalnu pomoć, preneo je tada "Bild".

Istraživanje koje je prošlog leta sprovelo nekoliko nemačkih istraživačkih institucija i savezna agencija za migracije pokazalo je da je samo 18 odsto ukrajinskih izbeglica u Nemačkoj do tada našlo posao – iako je 44 odsto njih reklo da bi želelo da ostane u zemlji.

Ovonedeljna anketa INSA-e takođe pokazuje da Nemci strahuju da bi sukob mogao da se prelije na teritoriju NATO-a i preraste u rat Rusije i bloka predvođenog SAD. Oko 61 odsto ispitanika je reklo da ih brine ova mogućnost.

Skoro polovina Nemaca je takođe rekla da Berlin ne bi trebalo da šalje rakete "taurus" dugog dometa u Kijev. Kancelar Olaf Šolc do sada nije bio voljan da to učini uprkos zahtevima Ukrajine.

image