Svet

Robert Kenedi Mlađi o špijunskim bazama u Ukrajini: CIA pogoršala situaciju

Kako bi SAD odgovorile ako bi Rusija ili Kina izgradile špijunske baze na granici između SAD i Meksika, postavio je pitanje nezavisni kandidat za predsednika SAD
Robert Kenedi Mlađi o špijunskim bazama u Ukrajini: CIA pogoršala situaciju© Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) samo je pogoršala stvari izgradnjom špijunskih baza u Ukrajini duž granice sa Rusijom, ocenio je danas nezavisni kandidat za predsednika SAD Robert Kenedi Mlađi.

"Uz svo prikupljanje informacija i novoobučene operativce, CIA nije mogla da ublaži sukob između Ukrajine i Rusije. U stvari, izgleda da je CIA samo pogoršala stvari", napisao je Kenedi na društvenoj mreži Iks.

On je dodao, pozivajući se na otkriće "Njujork tajmsa", da je CIA od 2014. godine gradila špijunske baze u Ukrajini duž ruske granice.

"Kako bi SAD odgovorile ako bi Rusija ili Kina izgradile špijunske baze na granici između SAD i Meksika", upitao je Kenedi.

"Njujork tajms" je ranije danas objavio da CIA ima više od 12 tajnih baza u Ukrajini, duž granice sa Rusijom.

Prema pisanju američkog lista, CIA je pored toga, 2016. godine, počela da obučava elitne ukrajinske snage, Jedinicu 2245, koja je zaplenila ruske dronove i komunikacionu opremu, tako da tehničari CIA mogu da ih rastave i probiju ruske sisteme za šifrovanje.

image