Svet

Peskov podržao Šolca: Britanija je praktično direktno uključena u sukob, to ni za koga nije tajna

Peskovljeve izjave odnose se na članak u "Tajmsu" u kojem se tvrdi je britanski ministar odbrane Grant Šaps navodno tajno pomagao Ukrajini da razvije borbene planove
Peskov podržao Šolca: Britanija je praktično direktno uključena u sukob, to ni za koga nije tajnaGetty © Jon Hicks

Velika Britanija pruža pomoć Ukrajini i praktično je uključena u sukob, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za ruski RTVI.

"Generalno, nikome nije tajna da Britanci zaista pružaju različite vidove podrške Ukrajini. I ljudima na terenu, i obaveštajcima, i tako dalje. To jest, oni su praktično direktno uključeni u ovaj sukob", rekao je zvaničnik Kremlja.

Peskovljeve izjave odnose se na izveštaj Tajmsa u kojem se tvrdi da je admiral Toni Radakin, šef britanskih oružanih snaga, pomogao u izradi "borbenih planova" za Ukrajinu.

Pozivajući se na izvor iz Ukrajine, britanski list navodi da se je Radakin "navodno pomogao Ukrajincima da osmisle strategiju za uništenje ruskih brodova i otvoranje Crnog mora" i dodaje da je on bio "od neprocenjive vrednosti u koordinaciji podrške drugih visokih šefova NATO-a."

Admiral je takođe navodno posetio Kijev i sastao se sa predsednikom Vladimirom Zelenskim, kako bi razgovarali o strategiji Ukrajine i načinima na koje bi Zapad mogao da pomogne.

Pedesetosmogodišnji Radakin je trebalo da se penzioniše u novembru nakon tri godine na funkciji načelnika štaba vojske, ali će ostati na tom poslu još godinu dana na zahtev premijera Rišija Sunaka, piše "Tajms". Jedan izvor je tom izdanju rekao da britanska vlada smatra održavanje "kontinuiteta" važnim uoči predstojećih opštih izbora.

Potparol je dodao da nije upoznat sa detaljima, niti da li su drugi zvaničnici bili umešani, ali je istakao da ruska vojska verovatno ima više informacija.

Komentarišući izjave francuskog predsednika Makrona da slanje NATO vojnika u Ukrajinu nije isključeno, portparol britanskog premijera Rišija Sunaka izjavio je da London već ima mali broj vojnika u toj zemlji.

Nemački kancelar Olaf Šolc takođe je ove nedelje izašao u javnost sa tvrdnjama da se britansko vojno osoblje već nalazi u Ukrajini, komentarišući odluku Berlina da Kijevu ne šalje krstareće rakete "taurus".

Kako je rekao, to bi zahtevalo da se pošalju i vojnici koji bi pomagali ukrajinskim vojnicima na terenu, imajući u vidu iskustvo sa sistemima iz Velike Britanije i Francuske.

Šolc je izjavio da bi ponavljanjem postupaka Velike Britanije, Nemačka postala "učesnik u ratu", i dodao da nemački vojnici ne mogu da prate svoje britanske i francuske kolege u ovom procesu.

image