Svet

MSP Kine o slanju NATO trupa u Ukrajinu: Pozivamo na smanjenje tenzija

Peking će nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u političkom rešavanju ukrajinske krize, poručila je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning
MSP Kine o slanju NATO trupa u Ukrajinu: Pozivamo na smanjenje tenzija© China Photos/Getty Images

Sve zainteresovane strane moraju pomoći u rešavanju sukoba u Ukrajini, izjavila je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning, komentarišući izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona o mogućnosti slanja trupa NATO-a u Ukrajinu.

"Pozivamo sve strane da postignu konsenzus, stvore uslove za ublažavanje tenzija i promovisanje primirja", kazala je ona.

Dodala je da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u političkom rešavanju ukrajinske krize.

U ponedeljak je u Parizu održana konferencija za podršku Ukrajini, sazvana na Makronovu inicijativu, kojoj su prisustvovali lideri desetak evropskih zemalja, uključujući Nemačku, Veliku Britaniju, Poljsku, Dansku i Holandiju. 

Francuski lider je nakon sastanka rekao da su njegovi učesnici razgovarali o mogućnosti slanja vojnika u pomoć Kijevu, ali da nisu postigli konsenzus.

"Nema konsenzusa o slanju trupa u ovom trenutku. Ništa ne treba isključiti. Učinićemo sve kako Rusija ne bi pobedila", rekao je Makron na konferenciji za novinare, ali i istakao da je odlučeno da se "stvori koalicija za duboke udare, a samim tim i za rakete i bombe srednjeg i dugog dometa", kazao je Makron.

image
VV inauguration
banner